Звездопадът Персеиди идва тази нощ!

Новините

11-08-2011, 19:48

Снимка:

Уикипедия

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Персеидите са най-известният от всички „звездопади“ и се образуват от опашката на кометата Суифт-Тътъл. Между 11 и 13 август на небето над България ще може да се видят по над 100 метеорита на час

Метеорният дъжд Персеиди, чийто пик тази година ще бъде между 11-13 август, ще бъде трудна задача за наблюдателите, тъй като пълнолунието съвпада с това ярко събитие.

Персеидите са най-известният от всички „звездопади“ и се образуват от опашката на кометата Суифт-Тътъл. Всяка година Персеидите се появяват през август откъм съзвездието Персей, от което са получили и своето име. Самата комета се приближава към Земята един път на 135 години, но през опашката й Земята минава всяка година.

Опашката на кометата се състои от малки частици лед, прах и скални парчета, които са изхвърлени в междупланетното пространство от ядрото на кометата. Когато Земята по своя път около Слънцето се срещне с тези частици, те проникват в атмосферата със скорост над 200 хил. км/ч.

Между 11 и 13 август метеорният поток Персеиди ще може да се наблюдава с просто око от България, съобщиха от Националната астрономическа обсерватория – Рожен към Института по астрономия при БАН.

Метеорният поток е започнал още от 17 юли, но максимумът предстои в нощите на 11 срещу 12 и особено на 12 срещу 13 август. Тогава, при добри условия, могат да се наблюдават около 90 метеора на час в ясна безлунна нощ, ако наблюдателят стои далеч от градски светлини.

“Тази година пълнолунието ще затрудни наблюдението на явлението, тъй като небето ще бъде осветено. Така няма да могат да бъдат видени по-слабите метеори, каквито са и повечето. Трудностите могат да се игнорират, като се изберат определени моменти от нощта. Ако наблюдаваме рано сутрин, когато луната е на залез на югозапад или в началото на нощта, когато е изгряваща на югоизток. Тогава небето ще бъде малко по-тъмно, а условията за наблюдение – по-добри”, обясняват от БАН

Препоръчително е явлението да се гледа по възможност във високопланински местности, без светлинно замърсяване. “В последните години хората проявяват повече интерес към подобни астрономически явления. Допреди 7-8 години въобще нямаше такъв интерес. Идват все повече организирани групи – колективи работници или ученици”, допълват учените.

Персеидите са най-бързият метеорен поток, който можем да наблюдаваме всяка година. Ако не знаете къде се намира съзвездието Персей, трейлърът по-долу ще ви помогне да го откриете в небето над Северното полукълбо.

Организаторите Meteorwatch 2011 – световна акция по наблюдението на Персеидите, призовава всички желаещи да се присъединят, както и да използват социалните мрежи за освещаване на това астрономическо събитие.

Вижте трейлъра

Вижте и съветите за наблюдаване на метеори на Валентин Велков от Варненския Астроклуб