Военно обучение в средните училища през 2012 година

Животът

22-08-2011, 10:29

Снимка:

Мариана Шиеверска © ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА: Най-интересното от вестник "24 часа" на 22 август

В Закона за резерва се предвижда въвеждане на обучение за придобиване на военни умения в средните училища, пише днес „24 часа”.

"Ние ще бъдем насочени главно към двата горни класа в гимназиите, за да могат да се подготвят за защита на отечеството, ако това се налага", каза в Шумен министърът на отбраната Аню Ангелов . "Надявам се от 1 януари 2012 г. да влезе това обучение. В средните училища ще бъде така наречения задължително избираем предмет или в час на класния ръководител, тъй като това са само някои познания за армията, за задълженията им като граждани, без да има практически лагери", добави министърът.

В държавните висши учебни заведения се предвижда да бъде разкрита система от курсове, с които ще бъдат привлечени онези, които искат да придобият начална военна подготовка. Те ще включват не само теоретични, но и практически занятия. По думите на министъра, преминалите това обучение ще могат да постъпват както в действащата армия, така и в резерва.

"След преминаване на определен етап от първоначалната и специална подготовка те ще получават и съответното войнишко звание, първоначално от запаса, след това, ако искат да влязат в действащия състав на армията или в резерва, ще могат да направят това", обясни Ангелов.