Бисер Петков ще оглави НОИ

Новините

08-09-2011, 13:58

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА: Най-интересното от вестник "Дневник" на 8 септември

Бисер Петков ще оглави Националния осигурителен институт, пише днес „Дневник” и допълва, че в сряда групата на ГЕРБ е внесла номинацията му в парламента.

Тя ще бъде гласувана още утре.

Постът беше овакантен в средата на май, когато Христина Митрева подаде оставка след критики на премиера Бойко Борисов и на финансовия министър Симеон Дянков, че не е разчела добре приходната част на бюджета на институцията.

Петков беше номиниран от Симеон Дянков още в началото на юли, но назначението му не беше одобрено вътрешно от парламентарната група на ГЕРБ. Депутатите се противопоставиха и предложиха начело на ведомството да застане Светлана Ангелова, която е зам.-председател на социалната комисия.

Крайното решение трябваше да вземе премиерът Борисов, който поиска да има поне три кандидатури. Няколко дни след това Ангелова оттегли своята.

Кандидатурата на Петков има подкрепа и от депутати от опозиционни партии. "Победа на професионализма над политическите опити да се внедрят партийни кадри. Това е може би най-добрата кандидатура сред всички останали, които се споменаваха", каза зам.-председателят на ДПС Алиосман Имамов.

Бисер Петков е преподавател в УНСС и бивш зам.-председател на Комисията за финансов надзор, когато тя беше оглавявана от Апостол Апостолов. Той отговаряше за надзора над пенсионноосигурителните компании и освободи поста през 2009 г.