Жега за листите: ГЕРБ бута напред нови имена, БСП - младежи и жени

Мисия Варна

14-09-2011, 02:19

Автор:

РОСИЦА ПЕНКОВА

Всичко от Автора

Докато кметските номинации почти на 100% бяха ясни още миналия месец, то борбата за листите настъпи точно сега.

Седмицата преди окончателната регистрация на кандидат-кметове и листи с мераклии за съветници се оказа особено инфарктна за партийните централи.

Докато кметските номинации почти на 100% бяха ясни още миналия месец, то борбата за листите настъпи точно сега.

След шока от едноличното решение на лидера Бойко Борисов да подкрепи Кирил Йорданов за 4-ти мандат герберите трябваше бързо да се окопитят, за да подредят конкурентна листа. Ако преди 4 години с лекота вкараха 9 съветници, сега управляващите правят и по-скромни сметки в плана-минимум заради кризата и негативите, които тя им натрупа. Затова боят за предно място е особено ожесточен.

Бойко Борисов така и не успя да изпълни заканата си Кирил Йорданов да бъде пълноценен кандидат на ГЕРБ и да оглави листата, за да я "дърпа" нагоре.

Кметът, оказва се, няма да бъде пръв сред мераклиите за местния парламент. На почетното водаческо място е председателят на отиващия си общински съвет Николай Апостолов. Втори е шефът на Гранд хотел Варна Иван Портних. Младият и опитен в словесните и протоколни финтове мениджър беше спряган и за кандидат за кмет. Трети е друг млад директор: шефът на „Хидрострой" Николай Пашов. Освен актива си на деен общински съветник, Пашов има зад гърба си и силната подкрепа на близкия до премиера Велико Желев, който е сред собствениците на "Хидрострой". Далеч зад линията на най-смелите прогнози на местните гербери за успех са другите съветници от групата на ГЕРБ в местния парламент. Изключение прави единствено младият IT специалист Павел Христов. Чаровният член на младежкия ГЕРБ не е загубил шансовете си да се окаже на колебливото 10-то място въпреки спорната слава на майка си Лилия Христова сред съпартийците им. Сред кандидатите за съветници не се вижда името и на друг знаков за ГЕРБ играч - кап. Данаил Папазов, който до последно беше смятан за най-вероятния кандидат за кмет на управляващата партия. Капитанът-шеф на пристанището бил обиден от разигралата се драма с номинацията му и отказал място в листата.

Като цяло имената в листата на ГЕРБ са ясни – вече дори били направени снимките за плакатите на кандидатите. Споровете продължавали единствено за подредбата между 1-то и 51-то място.

Не по-спокойно е в централата на БСП. Там още в началото на юни подредиха над 50 имена. С най-много гласове след водача Борислав Гуцанов са доц. д-р Лидия Петкова, уролог, бивш шеф на МБАЛ "Св. Анна", инж. Пламен Градинаров – кмет на р-н „Приморски”, инж. Димитър Чутурков – председател на РС на БСП „Владиславово”, проф. Николай Джагаров – преподавател в ТУ-Варна, Йорданка Юнакова – кмет на р-н „Младост”. Напред са и доскорошният шеф на БМКЦ и приятел на лидера Гуцанов кап. Александър Калчев, както и репортерката Светлана Такева, председател на Младежкото обединение на БСП, известна като два пъти бивша съпруга на DJ Дамян.

Така подредената от участниците в конференцията листа ще търпи промени заради гласувания принцип в нея да има 50% обновяемост на кандидатите, равенство между мъжете и жените и 30% от състава й е да е от млади хора. Така на избираемо място може би ще се окаже синът на проф. Петкова, а ветерани като инж. Януари Вичев – председател на Българския антифашистки съюз, ще останат по-назад. Далеч след избираемата половин дузина е и опитният дългогодишен съветник Панко Анчев. За съжаление конференцията не прие квота за равнопоставеност на варненските райони в червената листа, коментират партийци. Те са недоволни, че на избираемите места над 90% от хората са от организацията в район „Приморски“, в която членува и лидерът Борислав Гуцамов.

Късно днес ще стане ясна и листата на Синята коалиция, която ще бъде водена от кандидата за кмет Николай Недков. Втори ще е човек на ДСБ, а на 3-то и 4-то място ще са представителите на СДС. Номинираният за кмет Костадин Костадинов също ще води листата на издигналата го коалиция "Варна утре".

Сменилият няколко формации през годините в общинския съвет д-р Николай Бояджиев вече е регистриран като водач на листата на ПП "Нова сила", която, казват, вече не стояла чак толкова твърдо зад кандидатурата за кмет на Веселин Марешки.  Все още не е ясно дали и как ще имат свои листи независимите кандидати Веселин Марешки и Добромир Джиков.