Празнично меню за есенното равноденствие

Животът

22-09-2011, 11:11

Снимка:

© ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

Елена Пенчева

Всичко от Автора

Ексклузивно - за деня на Есенното равноденствие, непубликуваната рецепта за Вещерската питка Слънце

На 23 септември точно в 12:04 започва Есенното равноденствие.

Този празник на природата, плодородието, символ на хармонията и баланса избрахме, за да продължим любимата ни рубрика "Какво да сготвя утре?"

Този сезон рецептите ще са съобразени с Лунния календар и фазите на Луната, така че да сме в максимален синхрон с природните процеси.

Затова и първата идея идва от астроложката Елена Пенчева. Нейното предложение за Празнично меню в деня на есенното равноденствие включва:

Постна мусака, а може да бъде и рататуй или гювеч - дайте воля на въображението си, използвайки сезонните зеленчуци: бамя, моркови, патладжани (напоследък на пазара се намира и бял патладжан с български произход, който не е вреден за хората с бъбречни проблеми, за разлика от синия) и естествено картофи

Печена тиква

Баница

Акцентът е специалната Билкова питка Слънце. Наричана още Вещерска, по-скоро за да се наблегне на свещенодействието и мислите, с които трябва да бъде приготвена.

За първи път, Елена Пенчева ще сподели с читателите на ВарнаУтре.бг

И така, необходимите продукти са:

4 яйца
1 чаена чаша кисело мляко
1 чаена чаша натрошено на едро сирене
1 чаена лъжичка сода
1 и половина чаена чаша брашно
половин чаена чаша разтопено краве масло
щипка сол и щипка черен пипер
около 2 шепи пресни билки - например риган, мащерка, розмарин, чубрица, босилек, мента и т.н

Ако се прави черно брашно, слагаме и половин пакетче мая.

Най добре се приготвя по изгрев. Разтворете широко прозорците за да влезе у дома въздух затоплен от Слънцето. Поставете на масата цветя в знак на почит и благодарност, есенни плодове като израз на благополучието, което есента символизира.

Най-добре си пригответе всичко предварително - солта и пипера слагате в купичката с брашното, а содата - в киселото мляко, малко преди да го добавите в сместа (изчаквате го минутка да се разпени). Билките ги накъсвате на по-едри парченца, не ги кълцайте с нож. Ако слагате мая, я разтваряте в малко хладка вода.

В голям съд разбивате първо яйцата, после добавяте млякото със содата, после маята (евентуално), разтопеното масло и брашното. Разбърквате го хубаво с миксера, а накрая добавяте сиренето и билките. Тях ги обърквате на ръка, а не с миксер, за да може сиренето да остане на малки бучици и билките да не се смелят.

Готовата смес я изсипвате в намаслена тавичка, а ако не е тефлонова, поръсвате дъното с малко брашно, за да не залепне. Печете го във фурната, на средната скара (да пече и отдолу, и отгоре) на 200 градуса, около половин час. Като почне да се зачервява, проверявате дали е изпечено с клечка за зъби (знаете как) или го побутвате - трябва да е твърдичко и с еластична коричка.

После го ядете - може топло или студено, с айрян или натюр - всякак е страшно вкусно. От топлото билките си пускат етеричните масла и ухаят вълшебно. Ще си оближете пръстите, гарантирам!

Не забравяйте, докато приготвяте питката-слънце да се наслаждавте на приятен музикален фон, а най -добре попейте сами.

Това количество стига за двама души да преядат или за трима да хапнат нормално. Значи, за да нахраните повече хора, трябва да увеличите количествата пропорционално.

Да ви е сладко.