Какво са е-отпадъците?

Животът

26-09-2011, 17:32

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Токсините, които се намират в тази техника, включително оловото и живака, могат сериозно да увредят почвата, водата и въздуха.

Излeзлите от употреба компютри и други електрически уреди са сериозен екологичeн проблем.

Всяка година човечеството създава между 20-50 милиона тона отпадъци от електронно оборудване (е-отпадъци). Само в Китай се изхвърлят около 4 милиона компютри годишно, пише GreenLiving.BG.

В обикновените депа за отпадъци в САЩ попадат 70% от всички изхвърлени компютри и монитори. В комбинация с изхвърлените мобилни телефони и другите електронни уреди, електронните отпадъци (е-отпадъци) достигат внушителните 2.6 милиона тона.

Токсините, които се намират в тази техника, включително оловото и живака, могат сериозно да увредят почвата, водата и въздуха.

В един стар телевизор може да има до 10 кг олово. Платките съдържат предимно пластмаса и мед, а повечето съдържат и малки количества на хром, олово, никел и цинк.

Много експерти съветват тези е-отпадъци да се рециклират.

Дънните платки на повечето компютри съдържат ценни метали като злато и сребро, които се отделят лесно. Също така лесно могат да се отделят и използват отново и оловото, и стъклото.

Напоследък, в практика се превърна изпращането на е-отпадъци към страните от Третия свят, където оловото се добива чрез методи, изключително вредни за здравето.

В България вече от 4 месеца има завод за рециклиране на е-отпадъци, намиращ се в Нови Искър.