Ще получат ли Общината и Окръжната прокуратура антинаграда за „Най-абсурден или най-смешен случай за достъп до информация”?

Мисия Варна

27-09-2011, 22:32

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

За наша "гордост" имаме две варненски номинации в категорията "Най-абсурден или най-смешен случай за достъп до информация"... от общо 6 номинирани в антикатегорията на годишните награди за принос в областта на свободата на информация

За девети път Програма Достъп до Информация ще връчи годишните награди за принос в областта на свободата на информация, по случай международния ден на правото да знам. Церемонията ще се проведе на в София в 17 ч. в Пресклуба на БТА.

Тази година 59 номинирани се състезават в шест категории - четири позитивни награди и две антинагради. Статуетките във формата на ключ (позитивни награди), катинар - за институция, която не изпълнява задълженията си по ЗДОИ и вързан на възел ключ - за най-абсурдно и смешно решение, са изработени от скулпторa Благовест Апостолов.

Жури определя ежегодно носителите на наградите. Носителите на годишните награди получават Грамота и Статуетка по време на церемонията по отбелязването на Международния ден на правото да знам.

За наша "гордост" имаме две варненски номинации в категорията "Най-абсурден или най-смешен случай за достъп до информация"... от общо 6 номинирани тук. „Почетените” са комисията „Архитектура, строителство, устройство, организация и развитие на територията на общината и населените места” и Варненска окръжна прокуратура.

От друга страна пък, трима варненци са номинирани в положителната категория „Гражданин, най-активно използвал правата си по ЗДOИ”, а Обществен център за околна среда и устойчиво развитие (ОЦОСУР), гр. Варна има номинация в категорията "НПО, най-активно използвала ЗДОИ".

Първата номинация е за ПК „Архитектура, строителство, устройство, организация и развитие на територията на общината и населените места” за отговора по заявление на Калина Павлова, с което се иска информация относно начина на контрол и връзка на общинския съвет с определените от него експерти в Общинския експертен съвет по устройство на територията /разглеждащ проекта за общ устройствен план на града/,  обема на информацията за дейността им, периода и начина на получаването й. С писмо от ноември 2010 г. комисията приема следното:

„След проведени дебати комисията взе следното решение: ПК „Архитектура, строителство, устройство, организация и развитие на територията на общината и населените места” не взе решение, с оглед на това, че никой от членовете на комисията не е получил отчети от архитектите, които участват в ЕСУТ, цитирани във Вашето заявление.”

Държавна агенция за национална сигурност (ДАНС) и Варненска окръжна прокуратура (ВОП) споделят номинация в същата категория.

Номинирани са от Юлиян Чолаков, Сдружение за оптимизиране на правосъдието и администрацията (СОПА) - за „изобретението“ на ДАНС да отказва достъп до информация с решение и протокол за нейното предоставяне. Ето и схемата на изобретението: Административният орган (ДАНС) издава Решение за предоставяне на ДОИ, в което определя форма за предоставяне на информацията писмена справка. След като заявителя заплати дължимата държавна такса се съставя Протокол за предоставяне на достъп до информация, като в текста на самия протокол разрешеният достъп до информация се отказва. По този начин заявителят заплаща за предоставянето на поисканата информация, която де юре му е предоставена, но де факто отказана. Това е все едно да си купиш хляб, да не ти дадат хляба и да не ти върнат парите Копие от протокол за предоставяне на информация.

Кандидатът за кмет на партия „Зелените” арх. Калина Павлова е номинирала Министерство на регионалното развитие и благоустройството в категорията „Институция, която не изпълнява задълженията си по ЗДОИ и грубо нарушава правата на гражданите по ЗДОИ”.

Мотивацията е: „За отказа на министерството (Административно дело 2003 / 2011 Адм. съд София-град по ЗДОИ срещу МРРБ) да предостави достъп до извършената от МРРБ проверка на сделката с Алея първа във Варна с аргумента, че информацията не се съхранява в министерството. В жалбата на жалбоподателя е изписано: "Описаният абсурден отказ за достъп до обществена информация /ДОИ/ по т.1 от заявлението ми, не само е в разрез със закона, а дори поставя под сериозно съмнение надежността на българските институции, в частност МРРБ, да създават и съхраняват документи и да са честни към гражданите. Като се има предвид, и че в случая става въпрос за информация по проверка на сделка със 122 дка. държавна собственост, която сделка е поставена под сериозното съмнение да е извършена в условия на безпрецедентна корупция, злоупотреба с власт и нарушаване на Конституцията, така демонстрираната от МРРБ небрежност по съхраняването и предоставянето на достъп до документите на проверката не бива да бъде толерирана по никакъв начин. Затова моля отказът за ДОИ по т. 1 от заявлението да бъде отменен и изрично да бъде указано на органа да предостави пълен достъп до исканата информация в най-кратки срокове, съгласно ЗДОИ."

Трима варненци номинирани за „Гражданин, най-активно използвал правата си по ЗДOИ”!

 Арх. Калина Митева-Павлова е номинирана от двама души по отделно -  Нелина Димитрова и Здравко Танчовски  в положителна категория: „Гражданин, най-активно използвал правата си по ЗДOИ”. Критериите в тази категория са: 1. Последователност при търсенето на информация; 2. Упоритост – използвани ли са докрай всички процедури по ЗДОИ?; 3. Обществен ефект.

Павлова е номинирана от  Нелина Димитрова, защото „Честно устоява своето право за достъп до информация като гражданин на Варна.”

Здравко Танчовски я предлага за наградата с мотивацията: „Калина Митева-Павлова е една от най-усърдно упражняващите своето право на достъп до информация във Варна.”

Другият варненец номиниран в тази категория е Кънчо Бонев, председател на Съюз на патриотичните сили и член на УС на Обединено гражданско сдружение, гр. Варна
Номиниран е от Кръстина Маринова, координатор на ПДИ за Варна, защото „Има заведени 8 дела за отказ на обществена информация срещу Военно-окръжна прокуратура, Районна прокуратура, Апелативна прокуратура и срещу Главния прокурор ( насрочено през януари 2012 г. във Върховния административен съд) ,от които спечелени – 3.Той търси информация от Военна прокуратура и със заявление до Министерството на отбраната за резултатите от извършените проверки по негови сигнали  за ремонт на учебния кораб във ВВМУ "Н.Й.Вапцаров" и курсовете, които учебното заведение води в Дубай. Мълчалив отказ има за исканата информация от него за Алея Първа във Варна и скандалния терен на частна групировка.”

Мария Димитрова от Варна се е самономинирала в категорията, за:

"Описание: 1. Многобройни искания по ЗДОИ до Община Варна във връзка с проблема за паркирането в центъра - издадени разрешителни за промяна предназначението на гаражи в магазини в общината и отделните райони; какъв е капацитетът и защо не се ползва големият подземен паркинг на Фестивалния комплекс, след като това е престъпление на фона на засипаните тротоари и център с коли; колко са паркингите, какъв е капацитета им и на база на какъв нормативен акт е отредено ползването им само от служители на общината; какъв е броят на служителите й; защо около администрациите на големи институции (Съд, НАП и др.) няма достатъчно места за паркиране на граждани, а имат служебни паркинги, недостъпни за граждани.

По заявлението във връзка с промяна предназначението на гаражи в магазини осъдих общината за мълчалив отказ; районите след упорито настояване от моя страна предоставиха исканата информация - от 2007 има Заповед на  временно изпълняващия длъжността Кмет за спиране издаване разрешителни за промяна предназначението от гаражи в магазини и издаване разрешително за строеж само на кооперации, имащи предвидени гаражи. Дори от район Аспарухово ме уведомиха за сформирана комисия и броя  съставени актове на недобросъвестните собственици на гаражи. Установи се, че има обявени обществени поръчки за построяване нов подземен паркинг под общината. По последни данни от средствата за масова информация, ФК е преминал в смесено дружество със Софийска фирма.

2. Заявления във връзка с реституция на сгради на Общината, ползвани от Общинския детски комплекс (където се изявяват талантливи деца на родители с по-ниски доходи); защо са изкарани от въпросната сграда децата посред зима; по кои дела са водени реституционни сделки за имоти на общината, ползвани от ОДК; защо се реституира сградата, а не се обезщетят реститутите, след като мястото, на което тя се намира - в пресечката срещу хотел "Черно море" е тихо, удобно, здравословно и безопасно за децата и родителите, с вътрешен двор (подкрепено и с интервю по радио „Варна”); защо не се поставят и предупредителни и обезопасителни средства около новата им сграда - Младежкият дом, след като тя се намира на червения площад - на самото кръстовище.

Заявления, свързани с ремонта и поддръжката на детските площадки в града - срокове, средства, изпълнители; окосяване и поддържане на тревните площи в градинките в града;

За детските площадки открих в стаята на компетентните служители карта с план на ремонтите им - отговорът им бе, че поради липса на средства планът не се изпълнява. За миналата година е имало обжалване на конкурса за изпълнител за детските площадки, както и на този за поддръжка на тревните площи; подадох и сигнал за тревните площи. Тази година тревните площи бяха окосени;

За реституцията на сградата на ОДК - чрез радиопредаването, разговори с родители и обществени организации бе насочено вниманието за отрицателните последствия от реституцията на обекти с образователно и културно предназначение - бяха създадени контакти със студентска организация "Призив" и родителска асоциация "Родители" от София. Бе споделен и опита на борбата на варненски родители срещу реституцията на детска градина във Варна и като резултат ползването и до момента на сградата от детската градина. В радиопредаването, за което споменах писмо взе участие и Директорката на ОДК, която заяви желанието си да бъде освободен Младежкия дом от администрация за нуждите на ОДК- същата теза тя изрази и в проведената от нея родителска среща  през месец февруари, на която бе поканен и зам.кмета Базитов  - той поясни нуждата от преместване на ОДК, обеща планиране и построяване сграда в градината на ученическите общежития и наблегна на родителите, че много директори от града биха искали средствата от Общината да не отиват за ОДК, а да се ползват по училища - бе апострофиран от учителка от комплекса, че ако иска Варна да се пребори за европейска столица на културата, трябва да се защитят интересите на ОДК като една културна институция, обучаваща деца, даряващи Общината с многобройни международни награди.

Като цяло се подобри гъвкавостта в съответните райони за предоставяне информация по ЗДОИ; Общината публикува свои правила за предоставяне достъп до обществена информация; служителите в районите и Общината се оплакват, че са заляти със заявления по ЗДОИ.

3. Многобройни заявления по ЗДОИ от името на ИК "Изгрев" във връзка с ОУП на Варна и ПУР на "Изгрев"; както и във връзка с изработката и поддръжка на кадастъра на Варна. В резултат на тези заявления, се промени тълкуването на понятието "копия от документи", тълкувано преди това от местните органи на властта  като : искане за копие от документи не представлява  искане за предоставяне информация по ЗДОИ (виж: Решенията по АД 3523/09г. на Варненски административен съд и а.д. 9450/10г. на Върховен Административен Съд от с.з.20.04.11г.); пробив в посока продължаване делото от един от членовете на ИК , след като Комитета е признат от Съда за нелигитимен и многократно връщане дела на ПИС за продължаване производството. Печелене дела по ЗДОИ срещу СГКК - за мълчалив отказ във връзка с информация за Кадастъра на Варна и "Изгрев" - установяване непълнота в първичните документи и условия за корупционни практики в 30-годишното беззаконие, в резултат от невлязъл в сила ПУР на Изгрев, за което сезирахме Прокуратурата - многократно ходило до ВКП и връщано за доразследване, сезирано и Народното събрание - Комисията по правни въпроси, а в момента сме завели и Колективен иск във връзка с вреди от бездействието на СГКК и Общината. Адв. Павлов участие и в телевизионно предаване на телевизия "Черно море" с  Жоро Атанасов под надслова: - що е това Кадастър и има ли го у нас? - в него бе разяснено на широката публика, че Кадастърът е една от трите основи на законността в страната ни и отсъствието му, както и само привидното му присъствие са значително условие за създаване на корупционни практики в Администрацията на държавата, Съда, Прокуратурата и всички  звена, свързани с тях."

Варненска НПО с положителна номинация

Участието на арх. Павлова в наградите не спира дотук. Тя е номинирала Обществен център за околна среда и устойчиво развитие (ОЦОСУР), гр. Варна в положителната категория "НПО, най-активно използвала ЗДОИ". Кръстина Маринова, координатор на ПДИ за Варна също е номинирала организацията.

Критериите тук са: 1. Последователност при търсенето на информация; 2. Упоритост – използвани ли са докрай всички процедури по ЗДОИ?; 3. Обществен ефект; 4. Информация, получена по ЗДОИ, използвана ли е в доклади и други издания на НПО-то?

Павлова е номинирала Обществен център за околна среда и устойчиво развитие (ОЦОСУР), гр. Варна, "За проекта им "Тест за прозрачност на българските общини при усвояване на средства от Фондовете на ЕС" - Анализ за прозрачността на общините е публикуван в Брошура издадена от ОЦОСУР с финансовата подкрепа на Фондация "Чарлз Стюард Мот" и "Тръст за гражданско общество в Централна и Източна Европа".

Кръстина Маринова е формулирала номинацията си така "Обществен център за околна среда и устойчиво развитие-Варна с председател Илиян Илиев, по проект за прозрачност на усвояването на еврофондовете изпрати заявления до всички общини в страната по ЗДОИ с искане на информация какви проекти са разработили по 7-те оперативни програми ,какви средства са усвоени и как са изхарчени. В резултат на проучването издаде брошура с карта на България, на която са отбелязани общините,които мълчат, които отказват исканата информация и които я предоставят"

 

Та-да-да-дааам! Кой са победителите, ще научим довечера!