Бивш съдия от Ориндж Каунти ще ни идва на гости

Мисия Варна

28-09-2011, 16:51

Снимка:

www.bulfax.com

Автор:

ВЕЛИНА КАЛИНОВА

Всичко от Автора

Очакват се съвети за подобряване ефективността при разглеждането на делата

Бивш съдия от Окръжния съд Ориндж Каунти ще гостува на Варненския окръжен съд на 30 септември.

Стюарт Уолдрип работи на доброволни начала по проект за подобряване ефективността при разглеждането на наказателни и граждански дела, и ограничаване на отлаганията.

Гостът ще се запознае с технологията на работа във втория по натовареност окръжен съд в страната. Домакините ще демонстрират системата за случайно разпределение на делата, възможностите за трансфер на данни от съдилищата в съдебния район на Окръжен съд Варна, технологията за отдалечен достъп до съдебните деловодства на съдилищата от района, както и тази, която позволява незабавното публикуване на съдебните актове.

Съдията ще участва и в традиционната среща на председателите на съдилища-модели и съдилища-партньори. Тя се провежда в к-с „Фламинго” на курорта „Албена” на 30 септември и 1-ви октомври. Участие в нея ще вземат представители на 49 съдилища в страната, на Върховния касационен съд, Висшия съдебен съвет и Инспектората към него, както и на Министерството на правосъдието.

Очакват се дискусии по изпълнението на целите от втория план за подобряване на работата на съда, както и добрите практики на съдилищата. Те засягат и важни за изпълнението на Стратегията за продължаване на съдебна реформа области, свързани с подобряване управлението на съда, достъпа на хора с увреждания, възможностите за призоваване по електронен път, подобряване на работата с вещи лица, както и други теми, които подпомагат повишаване  качеството на правораздавателния процес.

Съдия Стюарт Уолдрип от 2002 г. до сега е професионален медиатор и арбитър в щатите Юта и Калифорния, живее в малко планинско селище, има 6 деца и 13 внука.