Путин ще създава Евразийски съюз

Новините

05-10-2011, 09:34

Снимка:

Кристина Баракова-Албу © ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА: Най-интересното от вестник "Сега" на 5 октомври

„Сега” съобщава за ексцентричната идея на руския министър-председател Владимир Путин да създаде Евразийски съюз от бившите съветски републики.

Това обяви самият той в статия за в. "Известия", описваща за първи път външнополитическите му приоритети в навечерието на предизборната кампания.

Според него бъдещият съюз ще има за ядро съществуващия Митнически съюз между Русия, Казахстан и Беларус, които от 1 януари идната година ще премахнат помежду си всички бариери за движение на стоки, капитали и работна ръка. "Няма де спрем дотук и си поставяме амбициозна цел - да постигнем още по-голяма интеграция на ниво Евразийски съюз.

Руският премиер, който бе нарекъл разпадането на СССР през 1991 г. "най-голямата геополитическа катастрофа на ХХ век", изрично подчерта в статията си, че новото обединение няма да имитира СССР. Той вижда новия съюз като наднационално тяло, координиращо "икономическата и валутната политика" между членовете си. Съюзът ще бъде отворен и за нови участници, като например Киргизстан и Таджикистан. Премиерът отправи и завоалирана критика към Украйна, която засега предпочита да е извън подобна интеграция и да се сближава икономически с Европейския съюз. Премиерът заяви, че е погрешно опасението на някои бивши съветски републики да се интегрират с Русия, Казахстан и Беларус, за да не попречи това на връзките им с Европа. Според него Митническият съюз и бъдещият Евразийски съюз ще са партньор на ЕС в преговорите по създаването на единно икономическо пространство и така ще се гарантира по-силна позиция на неговите членове.

Путин вижда излизането от световната криза по пътя на регионалната интеграция.

В този смисъл той спомена в статията си ЕС, Азиатско-Тихоокеанското икономическо сътрудничество, Споразумението за свободна търговия в северна Америка (НАФТА) и Асоциацията на държавите от Югоизточна Азия.