Трио художници представят изящното изксутво в изложба

Архив Пловдив

10-10-2011, 15:25

Автор:

Карина Димитрова

Всичко от Автора

Димитър Чонов търси вдъхновение в митологичните сюжети и красотата на човешкото тяло

Трима емблематични пловдивски автори се събират, за да претворят своята философия с ключовите думи в изящните изкуства линия, форма, цвят. Троицата са Моника Роменска, Димитър Чонов и Вихра Григорова. Те изповядват живопис, скулптура и графика.

Но умело се докосват един друг, зада се получи калейдоскоп от натюрели, темпераменти, мелодии. Това е куроторският порект на Вихра Григорова. Линията е “начало на всички начала” у графиките на Моника Роменска. Самотна и игрива, групирана в щрихи, подчертана или туширана графиката й прилича на ескизи за скулптури и ижвописни платна. Моника Роменска е виртуозен график, който съчетава перфектно утвърдените през вековете техники с модерна визия и задълбочена житейска философия. Тя гради с изящество и любов някъде между небето и земята своите убежища за ангели, в които да спасим разума и душите си, казва Григорова. Формата е най-изпълнена със съдържание, когато е триизмерна, т.е. тук има думата скулпторът.

Димитър Чонов търси вдъхновение в митологичните сюжети и красотата на човешкото тяло като венец на творението. Формите, които изгражда са класически, без да са строги, и поразително изящни. Златистият блясък на полирания бронз съседства с цветна патина, поривът на движението с мекотата на покоя. В елегантните му малки пластики има мощ и нежност едновременно, точно както в метала, роден като огнена лава и застинал като хладен меч, обяснява кураторът. За себе си тя е най-лаконична. Цветът е стратегическото оръжие на живописта, а тъй като цветът е свойство на светлината често казваме, че живописците рисуват светлината.

Майсторката на пейзажа проследява пътя на светлината от перленото утро до самотния залез, от бледия зимен хоризонт до ослепителните багри на лятото. Светлината, която щедро облива света по пладне или палаво се промъква между сложна плетеница от клони, рисувайки абстрактни пространства в реалния свят. Това е пътешествието “Линия, форма, цвят”, което ще пътува в артпространстовто на Пловдив скоро. На 13 октомври в артмол “Галерия Пловдив” ще бъде открита тази изложба.