Българската книга – свряна в ъгъла на Франкфуртския панаир

Архив Пловдив

10-10-2011, 19:26

Автор:

Карина Димитрова

Всичко от Автора

Всяка година в десетте палати на изложението се представят над 7300 изложители от цял свят. Планираните културни събития през 2011 г. са около 3000 с участието на 1000 автори. 

Двете пловдивски издателства “Хермес” и “Жанет 45” ще подредят книги на българския щанд на прочутия Франкфуртски панаир на книгата, който се открива след два дни – на 12 октомври. Те заедно с още 30 родни издателства ще представят литературата на България – скромно.

Националният щанд се финансира от Министерство на културата и е сврян в палата номер 5 на комплекса. Едно от основните събития на този фестивал, което се очаква с огромен интерес и любопитство, е официалното обявяване на носителите на Европейската награда за литература. Наградата има за цел да привлече вниманието към нови таланти и да насърчи публикуването на техни книги в други страни. Българските кандидати, номинирани от родното жури, са: Емилия Дворянова, Калин Терзийски, Милен Русков, Силвия Чолева, Теодора Димова.

Изборът се прави след предварителната селекция на 12 национални комисии от България, Чехия, Гърция, Исландия, Латвия, Лихтенщайн, Малта, Черна гора, Сърбия, Холандия, Турция и Обединено Кралство. Името обявяват Европейският писателски съюз, Европейската федерация на книгоразпространителите и Федерацията на европейските издатели ще обявят името на един автор от всяка държава - носител на Европейската литературна награда за 2011 г. Официалната церемония по връчването на Европейската литературна награда ще бъде през ноември в Брюксел. Франкфуртският панаир на книгата е най-големият в света на книгите и литературата.

Всяка година в десетте палати на изложението се представят над 7300 изложители от цял свят. Планираните културни събития през 2011 г. са около 3000 с участието на 1000 автори. Акредитираните журналисти са 10 000, очакваните посетители около 300 000. Панаирът на книгата във Франкфурт е ежегоден професионален книжен форум, който събира на едно място книгоиздатели, книготърговци, литературни агенти, автори от цял свят. Тази година фокусна държава е Исландия. Тя ще представи не само своята литература, но и различни изкуства, тясно свързани с нея. Цялостната културна програма започна още през месец август и включва изложби на исландски съвременни художници, архитекти, режисьори и дизайнери. Предвидени са и различни рок, джаз, фолклорни и класически концерти.