Изкуство на пластове в “Жорж Папазов”

Архив Пловдив

10-10-2011, 21:15

Автор:

Карина Димитрова

Всичко от Автора

Изкуството на Колев се определя с думата пластове.

Младият творец Борис Колев гостува в галерия “Жорж Папазов” с изложба живопис, която се открива на 11 октомври 2011 от 18 ч. Изкуството на Колев се определя с думата пластове. Можем да разчетем наслояванията и като пространство, казва изкуствоведът Диана Попова.

Тя припомня снимките от въздуха, разкриващи неподозирани от земята очертания на древни градове, храмове, ротонди... Те пак са следи на отминали животи с куриозна значимост на съвременните хора. И покрай любопитството се прокрадва усещането за собствена мимолетност, заедно с отчетливото разбиране за малкостта ни в историята, обяснява тя. А още повече и във Вселената – в някои от произведенията кръгови очертания напомнят кратери, свидетели на сблъсъци отпреди стотици хиляди години.

При тези измерения дори животът на еднодневката си е цяла вечност..., заключава Попова. Картини на Борис Колев са собственост на Софийска градска художествена галерия, на НДК, на частни колекции в България, Германия, САЩ, Белгия, Канада, Франция, Англия, Турция, Гърция, Испания.