Избрани Новини
Българите най-болни заради вредно хранене
10-10-2011, 11:58
Снимка:Кристина Баракова-Албу © ВАРНАУТРЕ.БГ
Автор:ВарнаУтре
ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА: Най-интересното от вестник "Монитор" на 10 октомври
Страната ни е водеща по сърдечно-съдови заболявания, от които на първо място е хипертонията, причинени от мазни, осолени храни и домашно приготвени консерви. От тях страдат 66% от населението.
Същевременно 17 на сто от болните са с онкологични заболявания, голяма част от тях също свързани с тежки и консервирани храни. В 2 на сто от диагностицираните от диабет пък се оказва, че за развитието на болестта е допринесло и нерационалното хранене.
По данни на Националния център по опазване на общественото здраве и анализи пък 53% от мъжете и 50% от жените са починали от рак, сърдечносъдови заболявания и инсулт, болести на белите дробове и диабет. С наднормено и дори със свръхтегло са 63% от мъжете и 53% от жените. 42% от силния пол са пристрастени към цигарите и не минават без една кутия на ден, 27 на сто пък са пушачките в България.
„Повече от 60% от българите не обръщат внимание на храната, която поглъщат. Менюто на българите не е здравословно и малцина от нас имат добра култура на хранене.
„Най-честите симптоми за предстоящо заболяване след години са стомашните киселини, които се проявяват с пареща болка зад гръдната кост нощем, гастрита и язвените болести. 74% от хората страдат от тях, а всеки трети българин е с трайни стомашни киселини в резултат на нерационално хранене.
Топ Новини