Пловдив – европейска столица на културата или един голям балон

Архив Пловдив

11-10-2011, 08:57

Автор:

Карина Димитрова

Всичко от Автора

София, Варна, Русе, Плевен, Бургас, че и Сливен се включиха вече в надпреварата

Фондация „Пловдив - Европейска столица на културата” кани на пресконференция – не се знае за какво. Вероятно пак ще кажат, че Пловдив има огромен потенциал, че трябва всички да работят, и т.н. 2019 г. е далече, но подготовката за това събитие наистина трябва да е започнала още отсега.

И другите градове вече набраха скорост. София, Варна, Русе, Плевен, Бургас, че и Сливен се включиха вече в надпреварата. И имат реални резултати. В Пловдив ще си останем на нивото – създадена фондация, дадени пари безчет и стари муцуни, които чрез Управителния съвет на новосъздадената организация ще се правят, че генерират идеи и проекти. Това не е същността на кандидатурата на Пловдив за Европейска столица на културата. Нищо против хората – всеки от седморката, избрани от Общинския съвет, е доказал се творец. Но принципът за подбор на хората по партийна квота сам по себе си е абсурден. И това си личи по резултатите – засега нищо не е свършено.

Дори и пушилка не се вдига, както правят другите кандидатури. Само кандидатите за кметове се надпреварават да обясняват, че ще работят за проекта “Пловдив – Европейска столица на културата”. Че са солидарни в тази идея, че няма да се делят, че културата ги обединява. Приказки без край… Пита се: кога ще се даде ясна и категорична концепция на този голям за града проект, ако той е за града. Или идеята е да се напомпят мускули и да се усвоят парите на данъкоплатците за нечий нов семеен бизнес. Дано не сме лошите пророци.