Министър Константинов: „Св. Марина” ще стане важен онкологичен център

Мисия Варна

11-10-2011, 17:21

Снимка:

© ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

Христина Маринова

Всичко от Автора

"Не е нужно всички лечебни заведения да са толкова модернизирани, защото малка държава не може да си го позволи", каза министърът днес във Варна.

МБАЛ „Св. Марина” е включена в европроект, по който в 2013 г. ще й бъде осигурен линеен ускорител, така болницата ще стане важен център за лечение онкологични заболявания, съобщи днес във Варна министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов.

Министър Константинов беше в морската столица, за откриването на четири високотехнологични клиники в Университетска болница, които тя е реновирала и оборудвала със собствени средства. Инвестицията възлиза на над 6,5 млн. лева.

"Не е нужно всички лечебни заведения да са толкова модернизирани, защото малка държава не може да си го позволи. Болницата в Дулово със сигурност няма да стане високо технологична", каза министърът.
"Работим по модернизация на спешната помощ и до края на 2012-та ще има вече конкретни резултати", обеща д-р Константинов.

"Вчера има дарени 10 линейки от щедър спонсор", припомни дарението на мобилен оператор д-р Константинов.

Клиничните пътеки няма да стават диагностично свързани групи, заяви министърът. По думите му, те ще отпаднат и то скоро.

Публичните разходи за здравеопазване са 58 %, останалото пациентите плащат сами, но те дават и пари за лекарства и за стоматологична помощ, припомни министър Константинов.