Най-много изборни секции за сънародниците ни в Турция

Архив Пловдив

12-10-2011, 19:22

Автор:

ПловдивУтре

Всичко от Автора

15 октомври е крайният срок, в който гражданите ще могат да искат отстраняване на непълноти и грешки в избирателните списъци

В 161 секции в 58 държави, българските граждани ще могат да упражнят вота си в чужбина . Това съобщи Ралица Негенцова, говорител на Централна избирателна комисия (ЦИК). Сънародниците ни ще могат да гласуват в 41 секции в Турция, 23 секции в Испания, 14 в САЩ, 7 в Молдова и 5 в Кипър.

Вече са назначени някои от членовете на секционните избирателни комисии в чужбина. В ЦИК е постъпил протокола от МВнР за консултациите с политическите партии. НДСВ не е участвала. Не всички партии са посочили поименно своите представители и така на места членовете на комисиите ще бъдат посочвани от дипломатическите представителства.

15 октомври е крайният срок, в който гражданите ще могат да искат отстраняване на непълноти и грешки в избирателните списъци. Бюлетината за избор на президент и вицепрезидент е една. На места обаче, поради множеството кандидати, гражданите ще гласуват за местния вот с две или три бюлетини. Бюлетините за двата вота ще се пускат в две различни урни. От ЦИК вече са поискали правителството да осигури допълнително урни. Ако обаче в урните за президентския вот се намери бюлетина от местния, тя ще се счита за действителна.