Жени-фотографки окупират артпространствата

Архив Пловдив

12-10-2011, 19:52

Автор:

Карина Димитрова

Всичко от Автора

Октомври е месецът на фотографите в Пловдив

„Фотография и въображение” е темата на тазгодишните “Международни фотографски срещи”. Фестивалът стартира на 14 октомври в няколко музейни къщи в Стария град – Балабанова къща, Къща Хиндлиян „Маазата”, Мексиканска графика и в Градска художествена галерия, галерия “Ромфея”, Дружество на пловдивските художниците, постоянна експозиция “Енчо Пиронков”, Исторически музей, Отдел "Нова история". Откриването е от 17.30 ч. в Балабановата къща.

Октомври е месецът на фотографите в Пловдив. Представят се младите творци, съвременната европейска фотография, тенденциите в това изкуство. Любопитен акцент в тазгодишното издание е общата изложба на жените- фотографи в България. Гости ще бъдат Жан-Марк Лакаб, директор на фотомузея в Тулуза, Франция , Гинтарас Чесонис, директор на фотогалерията в Каунас, и директорът на фотофестивала в Каунас, Миндаугас Кавалиаускас.

Традицията да редят изложби български артисти, които живеят и работят в Европа и по света, продължава. Румен Койнов от Бразилия, Владимир Василев от Франция, Дими Стефанов от Испания, Веселина Николаева от Холандия, Ива Яус и Авела Адмон от Германия и Мариета Ценова от Обединено кралство ще покажат своите творби.