Титюков се срещна с клубове по шахмат, баскетбол, тенис и гимнастика

Архив Пловдив

12-10-2011, 19:53

Автор:

Марин Маринов

Всичко от Автора

 

Липсата на помещения за тренировки, в които децата да упражняват любимия си спорт целогодишно, и модерни спортни зали, където да се провеждат състезания от международен ранг, са основният проблем на спортните клубове по шахмат, баскетбол, тенис на корт и спортна гимнастика в Пловдив.

Това стана ясно по време на среща между кандидата за кмет и водач на листа за общински съветници на коалиция „Кауза Пловдив” Георги Титюков и представители на спорните клубове в града под тепетата. „Единственият човек, който през последните няколко години прегърна спорта както никой преди това, е Георги Титюков”, заяви Харалампи Ванев - председател на СКШ „Локомотив”. Той бе категоричен, че до момента ресорният зам.-кмет по младежта и спорта в този мандат, не е пропуснал и нито едно мероприятие, независимо от времето и мястото му на провеждане, с което е засвидетелствал уважението си към състезателите и играта шахмат.

„Истината е, че всеки ден, през изминалите две години, сме се стремили да откликваме почти мигновено на нуждите на спортните клубове, както и да разрешаваме проблемите, които възникват в процеса на работата им”, каза Георги Титюков.

„Спортната база има нужда от подобрения и дори нововъведения, това е само началото, има още много какво да се желае, затова ще продължим да лобираме за интересите на спорта”, допълни той. Според участниците в срещата, спортът е най-добрият метод за справяне със съвременния бич – компютъра, пред който са изправени родителите в днешното общество. „Вече има бум на желаещите да водят децата си да спортуват въпреки условията, а ние няма къде да ги поберем”, категорични бяха те.

„Държавата децентрализира проблемите, отговорността се размива, като си взима обектите, а след това не може да осигури средства, за да ги стопанисва, както е редно”, признаха представителите на спортните клубове. Те се обединиха около идеята, че спорните обекти в града се нуждаят от добър мениджмънт, за да се развиват и децата.

„Ако базата не им предоставя прилични условия за тренировки, за да достигнат високо ниво, желанието да се занимават със съответния спорт намалява и се налага да се преориентират към друга сфера, в която ще имат по-добра реализация и заплащане, обясни Харалампи Ванев. Проблем пред баскетболните клубове в града са непосилните наеми на залите и помещенията, в които обучават децата или тренират играчите. Те са на мнение, че ако се постигнат договорки и се вземе решение от директорите на учебни заведения техните възпитаници да се обучават безплатно в спортните салони на съответното училище, а останалите тренират срещу минимална такса, ще се предостави възможност на клубовете да тренират и подрастващите.

Сред основните предложения на представителите на спортни клубове са ученическите спортни зали да излязат от Общински детски комплекс (ОДК) и да бъдат под пряко подчинение на ресорния заместник-кмет в общинската администрация. Към спортните зали да се присъединят ученическите зали като щатните треньори към ОДК се разпрделят за работа с подготвителни групи.

Необходимо е залите да са топли и светли, а децата да имат на разположение по един треньор, който да ги обучава, разясниха те. В края на срещата Георги Титюков обясни, че ще продължи да работи за развитието на възможностите за спорт и спортен туризъм в града, което да увеличи приходите в бюджета на Община Пловдив. Той бе категоричен, че ако спортните клубове подкрепят кандидатурата му за кмет и водач на листа за общински съветници с номер 39 в интегралната бюлетина, шансовете за постигане на желаните резултати, са много по-големи.