Пловдивчанин на финала на нова композиция в неравноделен такт

Архив Пловдив

12-10-2011, 20:01

Автор:

Карина Димитрова

Всичко от Автора

 Творбата „Златопръстият”, с която се класира в състезанието, е сюита за кавал и симфоничен оркестър

Пловдивчанинът Васил Бележков, китарист на рокгрупа „Епизод”, е един от четиримата финалисти на “Международния конкурс за композиране на симфонично произведение в 7/8”. 11-то издание на форума, който се роди под тепетата, изцяло се провежда в София.

И финалът – гала-концерт на номинираните, ще бъде на 17 октомври от 19.30 ч. в залата на Национално музикално училище “Любомир Пипков” в София. Бележков е на 27 г. и е най-младият от общо 9 участници в конкурса, като всички останали са по-възрастни от родителите му. Творбата „Златопръстият”, с която се класира в състезанието, е сюита за кавал и симфоничен оркестър. Написана е в памет на кавалджията Стоян Величков, с когото Васил и по-младият му брат Кирил са се познавали.

В тази своя творба Васил Бележков се стреми да спази един от основните естетически критерии на „златопръстият от Странджа”, както е наричан Стоян Величков. Искам да звучи така, както съм го чул от баща си - нищо че е старовремско. Търся новости само в съпровода на мелодията …, казва младият композитор. Той ще свири творбата си като солист на Нов Симфоничен Оркестър с диригент Боби Йоцов. Публиката чрез гласуване ще определи победителя в тазгодишния конкурс за българска творба в неравноделен такт.