Юнеско прескочи Пловдив

Архив Пловдив

13-10-2011, 15:42

Автор:

Карина Димитрова

Всичко от Автора

Но причината не е в някой друг, а си само нашенска. Пловдив не е готов да си вземе помощта, която може да му даде ЮНЕСКО

Шефът на Центъра за световно наследство на ЮНЕСКО Кишоре Рао се срещна с министъра на културата Вежди Рашидов, но си бъбриха за стария Несебър, а не за стария Пловдив. Резерватът край тепатата отново е пренебрегнат в плановете на голямата организация.

Но причината не е в някой друг, а си само нашенска. Пловдив не е готов да си вземе помощта, която може да му даде ЮНЕСКО, а и не се знае въобще иска ли да работи в тази посока или само маркира интерес. Факт е, че Пловдив кандидатства за европейска столица на културата през 2019 г. Интересно какво щеше да се слуич, ако не беше заявил кандидатурата си. Но какво е свършено. Нищо! Кметът и кандидат-кметовете си говорят и се кичат с артславата. А подготовката е на кота под нулата. Учредената фондация търси изпълнителен директор и очаква идеи от пловдивчани. Какъв е мотивът на хората да работят за тази кауза не е ясно.

Няма концепция, има само говорене. А датите за защитаване на концепията чукат на вратата. Другите градове работят отдавна, въпреки че нямат толква много историческо наследство, колкото Пловдив. И вероятно ще успеят, а пловдивчани ще се оправдават, че някой ги е препънал. Уви, Пловдив не е и в приоритетите на държавата. Вежид Рашидов препоръча на Рао непременно да види изключителните археологически находки под Ларгото в центъра на София, където ще се гради подземен музей. И дори не се сети, че целият Пловдив е музей.