Борисов: Дават ни 8 милиарда, искаме още 6

Архив Пловдив

14-10-2011, 16:22

Автор:

plovdiv.utre.bg

Всичко от Автора

Активно се работи и по други големи инфраструктурни проекти като магистралите „Тракия" и „Марица".

 

За 14 млрд. евро от следващия програмен период за евросредства се бори Блъгария, обяви премиерът Борисов на съвместна пресконференция с европейския комисар по регионално развитие Йоханес Хан.

„Дават ни около 8 милиарда, но с много преговори, усилия и убеждения ще постигнем просперитет за България", изтъкна премиерът. Той допълни, че България задължително трябва да усвои над 50% от евросредствата, за да може да убеди страните от ЕС, че се справя ефективно с реализирането на проектите, които се финансират чрез тях.

Министърът, отговарящ за еврофондовете Томислав Дончев е работил ежедневно и ефективно с Европейската комисия. Борисов изтъкна, че тези години са златно време за България. „Когато е трябвало да правим пътища и ж.п. линии, милиарди евро са стояли в Брюксел", посочи министър-председателят. В момента, по думите му, е изключително важно да докажем и убедим ЕК, че работим ефективно в усвояването на еврофондовете.

Премиерът информира в тази връзка, че по оценка на ЕК строежът на столичното метро върви по план. Активно се работи и по други големи инфраструктурни проекти като магистралите „Тракия" и „Марица".