“Във всеки български дом – българска книга” тръгва от Радио "Пловдив"

Архив Пловдив

14-10-2011, 17:38

Автор:

Карина Димитрова

Всичко от Автора

Божана Апостолова мобилизира кметовете и партиите да застанат един до друг в градинката на Джумаята, когато се откриваше Седмият хълм.

 

Книжарници “Пингвини” затвориха и задлъжняха към почти всички български издателства. Те се зариват с книги и се чудят как да се измъкнат от кризата, която залива безмилостно живота ни. На този фон поетесата Божана Апостолова още по-силно и красноречиво започна да “крещи” за запазване на духовността и културната ни идентичност. Тя мобилизира кметовете и партиите да застанат един до друг в градинката на Джумаята, когато се откриваше Седмият хълм.

Сега е мотивирала бизнеса на града да помогне на хората, които се занимават с изкуство, литература. Нейното издателство “Жанет 45” и Бизнес експертен съвет – Пловдив стартират инициатива “Във всеки български дом – българска книга”. Правим го с особено притеснение за занемарената българска духовност и с вяра в силата й, казва Апостолова. Тя призовава повече представители на бизнеса и политици да подкрепят тази идея. И във всяка къща да влезе поне един български автор чрез романа, стихосбирката или сборника, който е написал.

Благодарение на първите, които ни подкрепиха, 200 книги ще намерят своя дом. Духовността преди всичко!, заявява неуморната Божана. Тя е убедена, че тази инициатива ще има огромен успех, както фестивалът “Пловдив чете”, чийто инициатор по възрожденски модел бе тя преди няколко години.

Кампанията “Във всеки български дом – българска книга” ще бъде представена на 17 октомври 2011 г., понеделник, от 18.30 часа в Студио 1, Културен център на Радио Пловдив, ул. "Дондуков" 2.