ВВС честват 100 години в Пловдив

Архив Пловдив

16-10-2011, 13:54

Автор:

ПловдивУтре

Всичко от Автора

Бойните знамена бяха осветени от митрополит Николай

За първи път Пловдив бе домакин на тържествата по повод 100-годишнината на Военновъздушните сили. Церемонията започна в 11 часа на площад „Централен” с военен ритуал.

Бойните знамена бяха осветени от митрополит Николай. На тържествено събрание-концерт министърът на отбраната Аню Ангелов, началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов и командирът на ВВС генерал- майор Константин Попов наградиха военнослужещи и цивилни служители от ВВС, отличили се с висок професионализъм. Тържественото събрание-концерт се проведе в Концертната зала на Пловдив. По случай Празника на авиацията и Военновъздушните сили утре, 17 октомври, ще се проведе Ден на отворени врати в авиобази Граф Игнатиево и Враждебна, и във ВВУБ „Георги Бенковски” – Долна Митрополия.

Датата 16 октомври 1912 година е знаменателна не само за нашата, но и за световната авиация и въздухоплаване. На този ден за пръв път над европейския континент в реална бойна обстановка е осъществен полет за въздушно разузнаване и от борда на летателен апарат е употребено оръжие. През 1963 година с разпореждане на Министерския съвет 16 октомври е обявен за Празник на авиацията и Военновъздушните сили.