„Бинокъл за убийства” сбъдна детската мечта на Калин Каменов

Архив Пловдив

18-10-2011, 10:43

Автор:

Мариана Пламенова

Всичко от Автора

Романът ни пренася в един приятно поднесен съвременен свят, който е подвластен на времето и мистиката

Дългогодишният спортен журналист Калин Каменов реши да смени попрището и се впусна из тайнствата на криминалния свят. Именно там ще ни потопи неговата първа книга „Бинокъл за убийства”.

Романът ни пренася в един приятно поднесен съвременен свят, който е подвластен на времето и мистиката. Тиха улица в София се превръща в невралгична точка, която преобръща живота на куп хора. Малко момиче чрез един мистериозен бинокъл става свидетел на няколко убийства и се оказва обречено да развали едно древно проклятие. Едно ченге е по следите на наркобанда, но е въвлечено в разплитането на зловеща тайна, която ревниво пази един бивш цирков акробат.

Трима влъхви - антиквари трескаво издирват една книга, в кориците на която е оръжието срещу заклинанието. Докато се лутат в лабиринтите на енигмата, която ги прави уязвими, героите в „Бинокъл за убийства” първо трябва да прекрачат личните си страхове и да осмислят плановете си. Но никога нищо не е такова, каквото изглежда...
И нека спрем с анонса дотук. Ето какво сподели авторът на книгата пред ПловдивУтре.


- Г-н Каменов, какво ви провокира да напишете тази книга?
- От доста време имах идея в главата си да седна и да напиша книга. Цялата история бях нахвърлял на един лист, след което я добавих към други идеи, които си събирам и записвам. През миналата година имах време и започнах. В началото нещата бяха плахи, а самата идея претърпя промяна, но с напредването на книгата нещата се избистряха. Историята ме увлече и неусетно книгата стана факт. Сега се чувствам щастлив, защото сбъднах поредната си мечта.
- Защо се насочихте към криминалния жанр?
- Криминалният фактор в книгата се свързва с една история, която е закодирана доста назад във времето. По-скоро историята има водеща линия в книгата, а не толкова издирването и залавянето на даден убиец. Инцидентите, на които Мила, малката героиня, става свидетелка, са плод на проклятие, което се задейства в наши дни. Просто съдбата си я избира, за да я натовари с прокобата. Действието се развива в наши дни.
- Има ли спортни елементи...
- Не. Спортната тематика липсва като цяло. Просто говорим за една история, която в течение на времето намира своята развръзка. Идеята на книгата ми е да разтоварва читателя в свободното му време. Да го откъсва от напрегнатото ежедневие. Да му доставя удоволствия, когато се пресегна към нея.
- Да очакваме ли още книги?
- Имам такива намерения. Полицаят в „Бинокъл за убийства” - Методи Мънев-Мънч, е основният герой във втората книга, която започнах. Действието в нея се развива в Рупите. Това мога да споделя на този етап.