Европа има сериозни съмнения за честността на изборите у нас

Новините

19-10-2011, 10:30

Снимка:

Кристина Баракова-Албу © ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА: Най-интересното от вестник "Сега" на 19 октомври

„Сега” алармира за сериозни опасения за купуване на гласове и манипулации по време на броенето на бюлетините.

Изцяло платената медийна кампания застрашава принципа на равнопоставеност и създава имуществен ценз за участие във вота, отбелязват в междинния си доклад наблюдателите от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).

Като предпоставка за нечестна надпревара се посочва и натискът, оказван върху кандидати, да се оттеглят, включително чрез данъчни проверки на бизнеса им и този на роднините им. Доминирането на ГЕРБ в ръководствата на изборните комисии също крие рискове, пише в документа.

Наблюденията в доклада са въз основа на лични срещи с членовете на ЦИК, с част от кандидатите за президент и кмет на София, с лидери на политически партии, журналисти, дипломати и представители на гражданското общество, проведени от 28 септември досега. Местните избори предизвикват по-голям интерес от президентските, е друг извод в доклада на ОССЕ.

За участие в президентските избори са регистрирани 6.97 млн. избиратели, или 95% от населението на България според последното преброяване от тази година, което поставя под съмнение точността на избирателните списъци. В местния вот право да гласуват ще имат 6.52 млн. души, или 89% от българите, се посочва в документа.

По последни данни цялото население на България е 7.3 милиона.

Според експертите на ОССЕ новият Изборен кодекс предоставя солидна основа за провеждане на демократични избори, но има неща, които могат да се подобрят. Допълнителни опасения предизвиква и "небалансираният състав" на избирателните комисии и доминиращото участие на управляващата партия в тяхното ръководство.

Неразрешен проблем са и случаите, когато изборни комисии отказват да вземат решение поради липса на мнозинство от 2/3. Като отбелязват, че в България има плуралистична медийна среда, наблюдателите открояват като огромен проблем факта, че цялото медийно отразяване на кампанията се заплаща, а това създава неравнопоставеност между кандидатите и ограничава журналистите в тяхната работа. Според тях е проблем, че дори участието в публичните БНР и БНТ е по предварително определени тарифи.

ОССЕ е проследила пет избора от 1997 г. насам. Основният аргумент за присъствието на организацията са притеснения за политическия климат по време на кампанията. Пращането на експерти на ОССЕ, които да наблюдават гласуването в избирателните секции, не е обичайна практика за страните членки на Европейския съюз.

Според правилата на ОССЕ всяка страна членка е задължена да покани проучвателна мисия, но рядко се стига до последващ мониторинг в развитите демокрации. Има няколко изключения в ЕС. През март тази година БСП и ДПС написаха писмо до председателя на парламента Цецка Цачева с молба да бъдат поканени чуждестранни наблюдатели за изборите наесен.

Опасенията на двете опозиционни партии са свързани най-вече с прецедента, че вътрешният министър Цветан Цветанов оглавява предизборния щаб на управляващата партия. Тези притеснения на опозицията и съмненията й за възможна злоупотреба с административни средства за изборите са отразени в доклада на проучвателната мисия на ОССЕ.