Без данък сгради за 10 г. след саниране

Новините

20-10-2011, 10:39

Снимка:

Кристина Баракова-Албу © ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА: Най-интересното от вестник "Монитор" на 20 октомври

„Монитор” съобщава, че собствениците на апартаменти в санирани сгради могат да не плащат имотен данък в продължение на до 10 г. като за целта те трябва да са обновили напълно блока си и то така, че да получат сертификат категория А по Закона за енергийната ефективност.

Освен това трябва да са монтирали слънчеви панели, за да задоволяват нуждите на сградата от енергия. В случай че не монтират инсталация, която да произвежда ток от възобновяеми източници (ВЕИ), сградата се освобождава от имотен данък за 7 г.

Този срок намалява на 5 г. за блоковете със слънчеви панели на покрива, които са получили по-ниска категория – Б, в сертификата за енергийна ефективност. За същите сгради, но без ВЕИ инсталации, освобождаването от имотен данък е възможно само за три години.

Важно е да се знае, че тези преференции важат само за сградите, построени преди 1 януари 2005 г. Данъчното облекчение е в сила отпреди три години, но все още много малко хора се ползват от него, просто защото не знаят за наличието му.

В София вече има жилищни блокове, които са били напълно обновени и са получили право от данъчните да не плащат имотния налог в продължение на 7 г., съобщи вчера кметът на район „Оборище” Пенка Ерменкова. По проектите за обновяване на жилищните сгради, финансирани от Програмата на ООН за развитие, се получават безвъзмездно 80% от средствата.

През пролетта ще започне изпълнението на програмата за обновяване на жилищни сгради по Оперативна програма „Регионално развитие”. По нея ще бъдат отпуснати 63 млн. лв., които ще осигурят средства за безвъзмездно финансиране в размер на до 50%.