Вежди Рашидов сам предложил премиера за почетен член на СБХ

Новините

20-10-2011, 10:48

Снимка:

Кристина Баракова-Албу © ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА: Най-интересното от вестник "Новинар" на 20 октомври

„Новинар” съобщава за разпространен до медиите протокол от извънредното заседание на Изпълнителното бюро на СБХ от 7 октомври 2011 г.

От документа, под който стои подписът на шефа на СБХ Любен Генов и административния секретар Мария Павлова, става ясно, че Изпълнителното бюро се е събрало по спешност, за да дискутира една-единствена точка в дневния ред в графата "организационни въпроси", а именно: "Получено предложение от министър Рашидов да се покани за почетен член на Съюза на българските художници г-н Бойко Борисов - министър-председател на Република България". По поставения въпрос СБХ е "помолен да вземе спешно решение".

В хода на разразилия се скандал, в резултат на който Борисов отказа да получи отличието, председателят на контролната комисия на СБХ Велислав Минеков обяви решението за наградата за "рекетьорски акт под натиска на Рашидов". В отговор председателят на СБХ изпрати до медиите отворено писмо, но в него никъде не споменава, че министърът сам е отправил предложението.

"Документът, който прилагам (Протокол 27), казва Минеков, е само доказателство, но не и основният ми довод за банален, калабрийски рекет". Той допълва, че решението за наградите не е взето "от членовете на Управителния съвет с необходимото мнозинство", както твърди в отвореното си писмо Любен Генов.

От протокола става ясно, че Изпълнителното бюро първо "приема предложението на министър Рашидов", а след това за него са уведомени по телефона всички членове на УС на СБХ и е поискано мнението им.