Е-правителството избяга още по-далеч в бъдещето

Новините

21-10-2011, 10:23

Снимка:

Кристина Баракова-Албу © ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА: Най-интересното от вестник "Сега" на 21 октомври

Премиерът Бойко Борисов поправи собствените си разчети и обяви, че електронното правителство трябва да тръгне у нас до 10 месеца, съобщава в. „Сега”.

Така часовникът за прословутото въвеждане на интернет услуги за гражданите и бизнеса отново се нулира. Само преди месец премиерската воля беше промяната да е факт до половин година. Изоставането бе оправдано с "бавния ритъм" на отговорника за проекта - зам.-министъра по съобщенията Първан Русинов, който вчера бе освободен.

Въпреки уволнението и строгата заръка бизнесът погледна скептично на новото развитие. От стопанската камара посочиха, че крайният срок не е достатъчен и тази дата трябва да бъде подплатена с публичен план-график как по месеци ще се работи по проекта и откъде ще дойдат средствата за финансирането му. Изпълнителният председател Божидар Данев напомни, че в момента едва 30 от 2000 услуги се предлагат онлайн.

Още пред седмици "Сега" писа, че заръката на Борисов за е-правителството няма да бъде спазена и проектът ще се разсрочи до 2013 г. Това се разбира от съобщение на ОП "Административен капацитет".

Транспортното министерство, което е изпълнителят на най-големия проект в тази област за 18.4 млн. лв., призна, че срокът се удължава с една година заради обжалване на тръжна процедура за избор на консултант.

Проектът трябва да свърже в една система около 100 административни услуги, сред които са имотният и търговският регистър, кадастърът и личните данни от системата на гражданска регистрация. Заради съмнения за двойно финансиране пък е прекратена процедурата за въвеждане на електронни услуги в министерствата и общините за 10 млн. лв. 

Експерти допускат също така, че Първан Русинов си заминава и заради предстоящото дело срещу България за мултиплексите в Съда на европейските общности в Люксембург.