Симеон Дянков: Дълговата криза не застрашава България

Новините

22-10-2011, 12:39

Снимка:

Кристина Баракова-Албу © ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА: Най-интересното от вестник "Монитор" на 22 октомври

Финансовият министър на най-бедната страна в ЕС отново показва неизчерпаемия си оптимизъм в публична лекция впредставителството на ЕК в Берлин, цитиран днес в публикация на „Монитор”.

„България не е застрашена от дълговата криза, защото още през втората половина на 2009 година предприе силни мерки за свиване на разходите си и успя да ограничи дефицита си, без да прибягва до външни заеми, каза вицепремиерът Симеон Дянков.

Въпреки че все още страната ни има незавидната позиция на най-бедна държава - членка на ЕС, предприетите мерки ни предпазват от рисковете, чиито резултати наблюдаваме днес в Гърция и в други държави от Южна Европа, категоричен е той.. Според него събитията от последните месеци показват, че централните европейски институции са неспособни да се справят с дълговата криза. Ако Маастрихтските критерии се спазваха стриктно, то нямаше да се стигне до сегашната ситуация, каза още той.

Нашият вицепремиер смята, че едно от възможните решения на дълговите проблеми е фискалните правила да бъдат записани в националните законодателства. Това ще направи парламентите в различните държави естествен гарант за спазването на финансова дисциплина във всяка страна - членка на ЕС.

У нас лимитът за дефицит от 2% и за разпределение на разходите през бюджета до 40% от БВП са записани в Закона за устройството на държавния бюджет. Тези правила са законово регламентирани и ще се съобразяваме с тях от 2012 година.

 

Междувременно вчера Националният статистически институт разгласи данните на Евростат, според които дефицитът на сектор „Държавно управление” на всички страни от Евросъюза възлиза на 805 млрд. евро, или 6,6% от брутния вътрешен продукт за миналата година. България е сред страните, които отчитат най-нисък процент от БВП (-3,1%). Най-висок дефицит като процент от БВП отчитат Ирландия (-31,3%), Гърция (-10,6%) и Великобритания (-10,3%).