Министър Караджова: В Цалапица няма да има крематориум

Архив Пловдив

28-10-2011, 11:41

Автор:

plovdiv.utre.bg

Всичко от Автора

Има цели села, в които заради незаконно извличане, дълбаейки в коритото на Марица, до няколко години хората нямат да имат с каква вода да напояват градините си.

 

До няколко седмици Министерството на околната среда и водите ще отправи покана към населените места с жители от 2 000 до 10 000 души за участие с проекти по Оперативна програма „Околна среда“, което означава, че при добри проекти, може да имате канализация, водопровод и пречиствателна станцищ. Това съобщи министър Нона Караджова при срещите с жители в Садово и в селата Маноле и Цалапица. Срокът за внасяне на проектите ще бъде до края на месец юни.

Дотогава и Общините, които са закъснели с проектите си или те са им върнати заради пропуски, също ще могат да подадат предложенията си. Подобно е положението с проектите за канализация на 4 села в Община Марица например – за тях са изпуснати първоначалните срокове, съобщи министър Караджова. За село Маноле пък изобщо няма внесен проект за канализация, а тази за село Костиево еко-министърът даде за приемр какво преразходване на средства се е залагало.

„Там така е било проектирано, че диаметърът на тръбите е колкото за град Пловдив,“ посочи Караджова. Тя обясни на представители на села с по-малко от 2 хиляди жители, че за тях е икономически по-изгодно да бъдат подпомогнати за изграждане на модерни изгребни ями. Причината е, че ако при тях се построят канализации и пречиствателни станции, те ще са много скъпи, за издръжката и експлоатацията им ще са нужни много средства и съответно таксите за хората ще са непосилно високи.

„Това е опитът и в другите страни, аз съм го проучила и ще го предложа и у нас – хората, които искат, да ги подпомогнем с тези модерни изгребни ями“, допълни Нона Караджова.

В Садово министърът дискутира въпроса за изземване на инертни материали от реките, който е особено актуален за Общината. Оказва се, че има цели села, в които заради незаконно извличане, дълбаейки в коритото на Марица, до няколко години хората нямат да имат с каква вода да напояват градините си. Караджова се ангажира експерти от ведомството да направят проверка на място.

„От следващата година разрешителните за добив на инертни материали ще се прераздават за всяка конкретна година и то в краен случай. Така че практиката досега да се получават разрешителни за 15, 20 години напред ще бъде преустановена“, съобщи министър Караджова.

В Цалапица пред препълнената зала на читалището тя получи бурни аплаузи с отговора на въпроса дали ще разреши Министерството строителството на крематориум в селото. „Няма да допусна крематориум“, каза министърът снощи. А тази сутрин стана ясно, че документите за изграждане на крематориум са оттеглени.