Вечно кисело мляко откриха БГ учени

Новините

28-10-2011, 13:29

Снимка:

Кристина Баракова-Албу © ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА: Най-интересното от вестник "Монитор" на 28 октомври

Български учени откриха добавка, която се слага в закваската и прави киселото мляко с трайност 1 месец, сензационно разкрива „Монитор” .

Откритието ще го пази и от развитие на плесени. Единственото условие е продуктът да се съхранява при температура от 4 градуса.

Проектът е разработен от учени от Института по микробиология към БАН, начело с докторанта Росица Тропчева. Новата добавка представлява лактобацили, които могат да служат като естествени биоконсерванти, които предпазват продукта от бързо мухлясване и разваляне.

„Нямаме цех, в който да произвеждаме новите продукти, но сме съблюдавали всички изисквания на производствената технология по БДС”, обясни Росица Тропчева, цитирана от БАН. Докторантката се надява българска или чуждестранна фирми да прояви интерес към откритието и да включи разработените добавки в производството на кисело мляко. До момента обаче интерес от стана на бизнеса няма. Новата лактобацилна закваска ще струва около 12 лева и ще стига за 1 тон мляко. Разработеният проект ще позволи на фирмите да разширят пазарния си дял у нас и да използват българска, а не чужда закваска, защото в момента две трети от нея е вносна.