Плевнелиев е новият президент на България!

Архив Пловдив

30-10-2011, 18:58

Автор:

Цветелина Йорданова

Всичко от Автора

Според социолозите, 11% разлика делят кандидатът на ГЕРБ и Калфин

Росен Плевнелиев е новият президент на България според прогнозните резултати. Социологическата агенция "Галъп" измери, че кандидатът на ГЕРБ е събрал 55,3% от вота на избирателите, докато неговият опонент Ивайло Калфин е извоювал 44,7%.

През целия ден Плевнелиев запази голяма преднина пред своя опонент Ивайло Калфин - кандидат на БСП. Росен Плевнелиев получава около 57 на сто на втория тур от президентските избори, сочат данните на Сова Харис от екзит пола. Сходни са цифрите и на всички останали социологически агенции към този час. Официалните резултати се очакват в по-късните часове. "България има нужда от джентълменство, от европейско поведение".

Това каза Плевнелиев днес, след като пусна бюлетината си. 47-годишният Росен Плевнелиев е първият президент след промените от 1989 година, който не е участвал активно в политическия живот през последните две десетилетия и не е член на партия. Той ще смени на 23 януари 2012 година Георги Първанов. За първи път от 20 години ДПС няма заслуга за избора на президент. Това е втората новина за деня в политическия живот на България.

На 27 юли 2009 Плевнелиев застана начело на Министерството на регионалното развитие и благоустройството в кабинета на премиера Борисов. На 4 септември 2011 бе издигнат като кандидат-президент от ГЕРБ, след което подаде оставка като министър.

 През януари 2012 година Плевнелиев ще положи клетва за петгодишен мандат, след като на днешния балотаж победи опонента си от БСП Ивайло Калфин.