Еврофондове и социални плащания - над 50% от разходите в бюджет 2012

Новините

31-10-2011, 10:15

Снимка:

Кристина Баракова-Албу © ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА: Най-интересното от вестник "Труд" на 31 октомври

През 2012 г. ще имаме бюджет на еврофондовете и социалната система, пише „Труд”.

Еврофондовете и социалните разходи са над 50% от общите държавни разходи.

Заложено е еврофондовете да достигнат 5,5 милиарда лева, което е почти удвояване спрямо предходната година. За да бъдат постигнати тези цели, всеки месец трябва да бъдат усвоявани над 450 милиона лева от еврофондовете. За да сме сигурни в изпълнението, трябва да се помисли за стимули и наказания заведомствата според това доколко успяват да изпълняват проекти и да ги завършват в срок.

По отношение на социалните разходи те са се увеличили най-много от началото на кризата и продължават да се увеличават и през 2012 г. За пръв път през следващата година социалните разходи в бюджета достигат 11,5 милиарда лева.

Въпреки съпротивата на синдикатите пенсионната, социалната и здравната система трябва да бъдат дълбоко реформирани. В последните няколко тримесечия правителството втвърди говоренето по отношение на бюджетната стабилност и постигна известно намаление на дефицита. Обаче само говорене не стига. Приемането на бюджет 2012 ще покаже дали правителството наистина е сериозно, когато казва, че България следва строга фискална дисциплина.

Заложеният в проекта дефицит от 1,35% за 2012 г. е важна стъпка към балансиране на бюджета и тя трябва да бъде подкрепена. Нещо повече, би било добре да се отиде и към по-амбициозна цел, например дефицит под 1% от БВП или дори балансиран бюджет.

В същото време правителството трябва да приеме пакта за финансова стабилност в конституцията и да обяви ясно кога ще балансира бюджета.

Тези политики, взети заедно, могат да променят изцяло мнението на инвеститорите за България и да спомогнат за постигане на висок растеж на икономиката, заетостта и доходите. Именно от тази гледна точка правителството трябва да избягва стъпки, които пораждат несигурност. Фискалният резерв не бива да бъде намаляван значително, а вместо вземане на нови дългове е по-добре да се заложи на приватизация и преструктуриране на държавните компании и държавните активи. В бюджет 2012 се прави една малка, но важна стъпка към пренасочване на средства от силовите структури към инвестициите в човешки капитал.