Дянков хвали новия бюджет

Архив Пловдив

02-11-2011, 10:25

Автор:

Цветелина Йорданова

Всичко от Автора

Министърът на финансите Симеон Дянков похвали новия бюджет, който предстои да се обсъжда в НС. „Това е най-добрият бюджет, който сме имали и така считат от Европа. В него има достатъчно буфери, каза вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков пред БНТ за бюджет 2012 г. Мислехме много как да го направим - ситуацията през лятото много се промени и влоши в Европа и затова направихме по-консервативен бюджет.

Според Дянков е лоша идеята за референдум В Гърция, ние работихме много всички финансови министри в ЕС, тъкмо се бяха успокоили пазарите и сега след този ход на Папандреу пазарите полудяха. Типичен ход на социалист, отчита министърът. В Германия бях и видях как в парламента на страната се бориха да докажат на народа си, че трябва да се помогне на Гърция и сега - какво, посочи Дянков. Гърците са живели повече от 20 години извън възможностите си и сега дълго ще страдат, докато ние ще живеем трудно, но след това ще бъдем по-добре от Гърция, убеден е Дянков. Вижте и румънците работят добре и ще бъдат след време по-добре от гърците, а те ще страдат още десетилетие, отново подчерта финансовият министър. Ние и тази и следващата година трябва ударно да усвояваме европейски фондове, догодина ще имаме над 80% повече. За първи път 2012 година ще имаме първия бюджет, в който можем да водим по-добра социална политика.

В социалните сфери ще има много повече пари, отколкото в предишните години. Приемаме 1.3% дефицит, максимум 2% можем да си позволим. Има големи държави като Белгия, които дори обявиха рецесия и затова в този дефицит има също буфери, уточни Дянков. Министър Ангелов е най-недоволен от бюджета, но той плаща за полученото тежко наследство в министерството си, с Цветанов отдавна имахме разговори и той разбира, че трябва има повече средства за здравеопазване, образование и култура. Вярно е, че на заседанието на МС имаше допълнителни предложения, които влияят и на МО, и на МВР и ДАНС да има свиване в техните социални плащания. Стажът за ранно пенсиониране ще стане от 25 на 27 години в МО и МВР. За редовите полицаи, които са на улицата ще останат 20 заплати, когато напуснат ведомството, докато за другите ще падне на 10 работни заплати, когато напуснат, както е в МФ и в министерството на екологията. За ДАНС от 20 ще паднат на 15 заплати, защото все пак те работят чиновническа работа. Такава е волята на министрите на МВР, МО и МФ, което обсъдихме вчера тримата министри, посочи Дянков.