Трупата на Нешка Робева върна спомена за „Забравените”

Архив Пловдив

02-11-2011, 11:31

Автор:

Цветелина Йорданова

Всичко от Автора

"Нека осмислим този ден, който нарекохме "Ден на будителите". Ден, в който почитаме хилядите български мъже, които са дали живота си за свободата на отечеството и нищо повече

На 1 ноември, в Деня на народните будители Нешка Робева показа истинския български дух, оживял през вековете. Снощи тя съживи спомена за славното българско минало със спектакъла "Забравените" по стихове на Иван Вазов и Христо Ботев и със специалното участие на Джуни Александрова.

"Нека осмислим този ден, който нарекохме "Ден на будителите". Ден, в който почитаме хилядите български мъже, които са дали живота си за свободата на отечеството и нищо повече", каза Нешка Робева от сцената на зала 1 на НДК. Робева призова пълната зала да подкрепи българските учени от БАН, които днес се събраха на протест с въжета на шията.

"Без просвещение няма щастие, а без него, както казват нашите будители, по-добре смърт", заяви легендатата на българската гимнастика. "Забравени" започна с част от стихотворението на Ботев-"Борба" и завърши с последната строфа на Вазов от "Опълченците на Шипка". Лайт мотив по време на целия спектакъл е изключителното стихотворение на Вазов-"Векът": "Какъв е тоз век страшен, какви са тез години ...С музика и танц трупата на Робева осмисля предосовобожденската епоха, съпоставяйки я с драматизма на времето, в което живеем.