Пращаме в Лувъра пръстена на Калоян

Новините

02-11-2011, 08:15

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА: Най-интересното от вестник "Стандарт" на 2 ноември

Пръстенът на цар Калоян, Панагюрското златно съкровище и керамичната икона на св. Теодор Стратилат са само част от българските съкровища,

които ще представят страната ни на мегаизложбата в Лувъра догодина, пише "Стандарт", като цитира директора на Националния исторически музей (НИМ) проф. Божидар Димитров, който е назначен от министъра на културата Вежди Рашидов за ръководител на изложбата и председател на работната група по организирането й.

Изложбата, чиято дата още не е уточнена, ще бъде открита от новоизбрания президент Росен Плевнелиев и от премиера Бойко Борисов, заедно с Рашидов и Димитров.

Подобна мегаизложба страната ни не е правила досега - експозициите винаги са били тематични и са представяли определен период. Димитров обясни, че това ще е първото българско представяне в централната сграда на Лувъра. Досега страната ни е правила две тематични експозиции - на тракийското и на средновековното българско изкуство през 1973 г. и през 1980 г. Те обаче са били в дворци, принадлежащи на легендарния музей, но извън централния му комплекс от сгради - в Гран пале (Големият дворец) и Пти пале (Малкият дворец).

Всички експонати ще бъдат оригинали - това е задължително условие на музеи от такъв ранг, каза професорът. Изложбата ще стои в Лувъра минимум три месеца. Ще бъде издаден и луксозен каталог.

Пръстенът на цар Калоян бе изложен за първи път във Велико Търново в началото на октомври и предизвика небивал интерес. Печатът на легендарния владетел тежи 60 грама. Той бе в старата столица заради първото национално поклонение в памет на Калоян, царувал от 1197 до 1207 г.