Марсианци се връщат на Земята след 520 дни

Новините

03-11-2011, 11:39

Снимка:

Кристина Баракова-Албу © ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА: Най-интересното от вестник "Стандарт" на 3 ноември

Шестимата участници от експеримента "Марс 500", които прекараха над 520 дни затворени в капсула за симулирана мисия до Марс, се "завръщат" на Земята в петък, съобщава „Стандарт” като се позовава на информация от ИТАР-ТАСС.

Експериментът "Марс-500" започна на 3 юни 2010 г. в Института по медико-биологични проблеми край Москва. Шестимата мъже на възраст от 26 години до 38 години бяха затворени в модули, които почти напълно възпроизвеждат космически полет, като се изключат микрогравитацията и радиацията.

Те "достигнаха" Червената планета, извършиха много симулации на излизания на марсиански терен, а след това "поеха" обратно към Земята. Трябваше да се справят с еднообразието и 20-минутното забавяне на връзката със Земята, с пълната липса на дневна светлина и на чист въздух.

Най-голямото предизвикателство бе как шестимата ще се справят с изолацията, която може да доведе до стрес и дори депресия. Алексей Ситев е сравнил ситуацията, когато човек "изпада от борда на живота" за година и половина, със завръщане в миналото. "За нас времето в известен смисъл спря, не биологичното, а социалното, общественото. Ще се върнем и ще наваксваме", добавя командирът.

Когато участниците в експеримента се върнат към нормалния си живот, вероятно ще бъдат малко раздразнителни, твърди германски аерокосмически психолог. Експертът Бернд Йоханес обяснява, че с подобен проблем може да се сблъскат участниците в продължителни космически мисии. Бернд Йоханес е използвал безжична система, наречена Wireless Group Structure, за да наблюдава поведението на "астронавтите" във виртуалния космически кораб. Два пъти седмично всички участници в експеримента "Марс-500" са носили предаватели по цял ден, за да се проследи близостта им с останалите доброволци. На всеки пет секунди контролните устройства са предавали данни, за да се разбере кой от шестимата мъже прекарва повече време близо до останалите, и обратното - кой не го прави.

През 520-те дни на имитационния полет до Червената планета са били извършени над 100 експеримента, целящи подготовката на реален полет на астронавти до Марс. Научната програма е включвала клинични и лабораторно-диагностични, физиологични, санитарно-хигиенни и микробиологични изследвания.

Освен работа екипажът по време на "полета" е отбелязал и различни празници, чествал е рождени дни. Ситев съжалява, че предварително не е взел със себе си достатъчно подаръци за екипажа. Целта на проекта "Марс-500" е да се натрупа практически опит за подготовката за реален полет на астронавти до Марс.