1,7 млрд. мюсюлмани в света празнуват днес Курбан байрам

Архив Пловдив

06-11-2011, 08:40

Автор:

Карина Димитрова

Всичко от Автора

Курбан байрамът е един от мюсюлманските празници, който изразява предаността и благодарността на хората към Всевишния

Свещеният празник Курбан байрам започва на 7 ноември в 8 ч. Мюсюлманската традиция е тържеството да започне със специална молитва в джамиите в цял свят – казва се намаз. Следва проповед на имама, в която той припомня основните ценности в исляма и дава наставления за духовната и социална полза от курбана. Всички присъстващи отправят молитва към Всевишния за благополучие и опрощение, за мир на цялото човечество.

Денят преди Курбан байрама е постен, казва се Арефе. А нощта е благословена, затова мюсюлманите се молят горещо. Аллах чува молитвите ни, желанията се сбъдват, казват старите хора. Курбан байрамът е един от мюсюлманските празници, който изразява предаността и благодарността на хората към Всевишния. Четири дни вярващите се поздравяват с „тешрик текбир”, което означава слава за Мохамед с думи. Символично покаянието, помирението и опрощението се изразяват с жертвоприношение. Ритуалът по заколението се изпълнява от духовно лице.

Жертвени животни са овенът, овцата, козата, кравата, бикът. Месото се разделя на три части. Едната се дава на съседи и роднини, с другата се гощават гостите, а третата остава за семейството. Всички искат прошка от по-възрастните в рода. Тазгодишният Курбан байрам завършва след следобедния намаз на 10 ноември т.г. Курбан байрам ще отбележат повече от 1,7 млрд. мюсюлмани по Земята. В Пловдив ще празнува посланикът на Република Турция Исмаил Арамаз – заедно с мюсюлманите ще коленичи в Джумая Джамия още в 6.30 ч. в неделя.