Само 289 деца са посетили зъболекар за безплатна силанизация

Мисия Варна

07-11-2011, 12:21

Снимка:

© ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ВЕЛИНА КАЛИНОВА

Всичко от Автора

Независимо кой е виновникът факт е, че масово директори на училища и детски градини, както и родителите не са добре информирани за кампанията и ползите от нея

Едва 289 деца са посетили зъболекар за безплатна силанизация. Общо 21 417 са малчуганите от 5 до 9 години във варненска област, които могат да се възползват от процедурата.

Срокът на кампанията е до края на ноември, но няма да се връщат желаещите и след тази дата, заяви д-р Виктория Жекова, ръководител на национален екип за силанизиране. На днешната кръгла маса във Варна стана ясно, че независимо кой е виновникът факт е, че масово директори на училища и детски градини, както и родителите не са добре информирани за кампанията и ползите от нея.
Над 70% е редукцията на кариеса при силанизиран зъб, в сравнение с несиланизирания.

През октомври 2011 г. започна безплатно поставяне на силанти на деца от 5 до 9 годишна възраст в рамките на Национална програма за профилактика на оралните заболявания.

Това е времето, когато израстват първите постоянни дъвкателни зъбки шести долу и горе, които съзряват напълно за около година и половина – две. За силанизирането към момента са заделени 1.3 млн. лв. Финансирането ще бъде достатъчно, за да се обхванат всички желаещи. Националната програма предвижда всяка година да се обработват зъбите на 20 000 деца. Самото силанизиране ще се осъществява от лекари по дентална медицина в над 200 кабинета в цялата страна.

Всеки родител, който желае да се възползва от възможността ще може да се свърже със съответния регионален координатор на интернет–страницата на Програмата: www.oralnaprofilaktika.bg;, на безплатен телефон 0800 1 45 46 могат да се задават въпроси и да се получи допълнителна информация. Списъкът с имената на специалистите, които извършват услугата по региони е на адрес тук.