Днес черпят кръстените на Архангел Михаил

Архив Пловдив

08-11-2011, 07:20

Автор:

Карина Димитрова

Всичко от Автора

Всеки човек има своя ангел-пазител, който се моли за него на Бога, предпазва го от беди, съветва го да върши добри дела, внушава му добри мисли и желания и скърби за него, когато греши и забравя Божиите заповеди.

 

Освен видимия свят Бог създал и невидим, който се обитава от ангели. Това са архангели, началства, власти, сили, херувими и серафими. На 8 ноември православните християни отдават почит на свети Архангел Михаил – архистратега на цялото небесно войнство от ангели и архангели.

Под неговото водачество всички ангели останали верни на доброто. Затова той е на особена почит сред християните. Светецът е символ на доброто, на справедливостта и светлината. Носител е на силата, която облагородява, затова в иконите е изобразен с копие в ръка, а с краката си тъпче дявола.

Закрилата на ангелите ни е необходима в духовния живот, в борбата ни със злото и изкушенията. Всеки човек има своя ангел-пазител, който се моли за него на Бога, предпазва го от беди, съветва го да върши добри дела, внушава му добри мисли и желания и скърби за него, когато греши и забравя Божиите заповеди.

На 8 ноември имен ден празнуват кръстените с имената Ангел, Ангелина, Рангел, Михаил, Михаела, Милена, Милен, Милана, Гаврил, Радка, Райна, Огнян, Пламен, Емилия, Емил...