Runabout project свири с думи

Архив Пловдив

08-11-2011, 19:35

Снимка:

Plovdivutre.bg - Архив

Автор:

Карина Димитрова

Всичко от Автора

Художничка и писателка разказват една и съща история – за човека и неумолимия цикъл на времето.

 

Runabout project представя пърформанса на Албена Баева и Иванка Могилска „ДНК на думите” на 12 ноември от 19 ч. в баня „Старинна”. Художничка и писателка разказват една и съща история – за човека и неумолимия цикъл на времето. Импровизираме с момента и на момента, без заготовки и без предварителни записи. Знаем коя е историята, но не знаем начина, по който ще я разкажем този път. Просто следваме думите и звуците. Така създаваме инструмент за свирене на писалище и две стихосбирки, казват момичетата.

Албена Баева работи в сферата на интерактивния дизайн, експерименталното видео и пърформанса. Миналата година се дипломира в магистърска програма “Дигитални изкуства” в Национална художествена академия - София. Тя е основател на Runabout project – платформа за комуникация и интеракция на художници и музиканти. През 2011 година печели наградата за съвременно изкуство ESSL.

Иванка Могилска е писател. Има три издадени книги: „ Иначе казано“ – стихосбирка (изд. „Жанет 45”, 2010); „ДНК” – стихосбирка (изд. „Жанет 45”, 2004); „Места за загубване” – роман (изд. „Жанет 45”, 2007). Участва с приказки в арт акцията на художничката Албена Баева „Универсална среща”, както и в сборника към нея.

За стихосбирката си “ДНК” през 2004 година печели награда – издаване на книга – от конкурса на издателство „Жанет 45“ и Съюза на пловдивските писатели, а през 2005 получава наградата “Пегас” за поетичен дебют на конкурса „Южна пролет“ www.sifon4o.blogspot.com