Силвио Берлускони няма да се кандидатира на следващите избори

Новините

09-11-2011, 12:29

Снимка:

Reuters

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Италианският премиер Силвио Берлускони каза, че ако има предварителни избори в Италия, той едва ли ще участва на тях.

Ако има предварителни избори в Италия, Берлускони най-вероятно няма да участва, каза той самият.

Това се случи само ден, след като обеща да подаде оставка веднага щом парламентът гласува спешни реформи в бюджета предаде БиБиСи.

"Подавам оставка веднага щом приемат закона, тъй като смятам, че не е възможно друго мнозинство. Очакванията ми са за избори в началото на февруари, но аз няма да участвам на тях", каза Силвио Берлускони.

Докато партията на Берлускони иска вот на доверие, опозицията иска общо единно правителство. Очаква се италианският парламент да одобри до края на месеца пакет от реформи, които да закрепят икономиката в страната, която е лошо повлияна от кризата в еврозоната.

Това обаче ще е възможно единствено след като бюджетните мерки в закона бъдат гласувани, за да може италианският президент да започне обсъждания с политическите партии за бъдещето. Според редактора на БиБиСи за Европа в Рим, Гавин Хюйт, политическите трудности тепърва предстоят.

Дори и да отласбне кризата в момента, то основните проблеми ще останат. Страната се намира в анемичен растеж и "планини" от дългове - 1,9 милиарда евро. Междувременно, екип от евросъюза се намира в Рим и започва мониторинг за това как Италия да редуцира тежестта на дълговете.