Руската космическа сонда се отклони от курса към Марс

Новините

09-11-2011, 12:35

Снимка:

ROSCOSMOS

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Руската космическа агенция заяви, че двигател, който е проектиран да задържа правилния курс, не е успял да се стартира

Руската космическа сонда, която беше изпратена да събере скали и прах от луна на Марс, се отклони от курса си само минути след като бе изстреляна за своята 33-месечна мисия съобщи БиБиСи.

Руската космическа агенция заяви, че двигател, който е проектиран да задържа правилния курс, не е успял да се стартира.

От агенцията още допълват, че совалката в момента е "застопорена" в земната орбита. Инженерите обаче имат само три дни, за да коригират дефекта, преди батериите да са се изтощили.

ВарнаУтре.бг ви припомня, че част от проекта е и българската апаратура "Люлин-Фобос", чиято задача е да направи всички радиационни изследвания и замервания по пътя до Марс.

Настоящият проект е най-амбициозният за Русия в последните години по отношение на космическите програми. Той е наречен Phobos-Grunt, като "grunt" в превод от руски значи "почва, пръст". Учените се надяват, че прашните отломки, които сондата трябва да събере ще хвърлят нова светлина за произхода на луната, която е с широчина от 27 км. Според някои учени тя е всъщност астероид, прихванат от орбитата на Марс.

Програмата е знаменателна поради факта, че носи първия китайски спътник на Марс. Yinghuo-1 е спътник, с тегло 115 кг който ще бъде на гърба на совалката и трябва да бъде спуснат в наблюдателна орбита около Червената Планета. Совалката беше изтреляна от космодрума Байконур в Казахстан във вторник вечерта.

Ако курсът на совалката бъде коригиран и всичко друго е по план, пробите от луната би трябвало да се върнат на Земята в период от три години. "Изглежда, че системите на двигателя не проработиха.", това каза  ръководителят на Руската космическа агенция Владимир Поповкин. " По всичко личи, че тя няма да се ориентира по звездите. Няма да кажа, че е провал. Не е стандартна ситуация, но е работна ситуация.", допълни още той.

Джеймс Оберг, ветеран от НАСА, който в момента работи като космически съветник, сподели че шансовете сондата да се върне в правилния курс са големи. "Имайки предвид същността на проблема, това не е невъзможно предизвикателство."