Учат ни на културни мурафети

Архив Пловдив

10-11-2011, 08:40

Автор:

Карина Димитрова

Всичко от Автора

Тези хора очакват от тази конференция някой да ги научи как да се борят за титлата „Пловдив – културна столица на Европа”.

 

Културни дейци от Южна България се събраха в Пловдив, за да ги учат как се пишат проекти по културни теми и как се печелят европейски пари за осъществяването им. Два дни те ще слушат „Възможности и механизми за финансиране на културни проекти в България”.

Лектори са специалисти по незнайно какво от Норвежското посолство, Британския съвет и Италианския културен институт. Домакин на срещата е Деяна Данаилова, директор „Културна политика” на Министерство на културата. От Пловдив участват членовете на фондацията, която ще готви града за културна столица на Европа през 2019 г.

Тези хора очакват от тази конференция някой да ги научи как да се борят за титлата „Пловдив – културна столица на Европа”. Г-жа Данаилова им е обяснила, че през пролетта на следващата година експерти от Министерството на културата – пак не е ясно какви ще са експертите, ще ходят на обучение в Брюксел. Като се научат те, ще предадат опита си на представители на градовете-кандидати.

В края на 2012 г. ще бъде отправена официална покана за участие. Дрън-дрън. Докато лудите се налудуват, мъдрите ще се мъдруват, гласи една умна българска поговорка. Освен София, Варна, Плевен и Русе в надпреварата се включват още градове, които ако нямат, ще си наемат хора, които вече са писали проекти, знаят как и могат да подготвят кандидатстването им за културна столица. И вероятността да успеят, е голяма.

Днес на нашите хора ще бъде представена програмата „Култура 2007 – 2013” на Европейската комисия. А по света хората работят по нея от пет години насам.