Етнолози: 11.11.11 не значи нищо за българите

Архив Пловдив

10-11-2011, 15:15

Автор:

Калина Илиева

Всичко от Автора

Единайсетицата е "заподозряна" за големите трагедии -  срутването на кулите-близнаци в САЩ, терористичните атентати в Испания, катастрофалното земетресение и цунамито в Япония...  

 

Датите нямат особено значение в традиционната българска култура, коментира д-р Лина Гергова от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН по повод трите 11-тици в утрешната дата 11.11.2011 г.

Българите отдават значение по-скоро на дните от седмицата, сезоните, християнските празници, обяснява специалистът.
Например се е смятало за проклятие, ако детето се роди в събота, защото имало способността да вижда духове и караконджули. Лоша поличба и грях е било и ако е заченато по време на пости.

Друго вярване е свързано с кръщаването - ако бебето се появи на бял свят в ден, в който се почита определен светец, то трябва да бъде кръстено със същото име или да вземе това на кръстника, дава пример Гергова.

В българските традиции много по-голямо значение имат числа като 12, 3, 7, 6, 2, които са важни и в християнството, отколкото нумерологични вярвания и гадания.

12 е свързано с броя на месеците в годината, 2 - с опозиции като добро и зло, обяснява етнологът.
11 обаче не означава нищо в нашата етнокултура, както и повторението на едно и също число в датата, категорична е тя.

Историческа справка показва, че комбинацията от три 11-ици и до ден днешен се свързва на Запад с края на военните действия в Първата световна война. 11 ноември се празнува като Деня на ветераните от войната.  На 11 ноември 1918 г. точно в 11 ч. било обявено примирието между Антантата и Централните сили.

Единайсетицата е "заподозряна" и за големите трагедии  на човечеството през последните години - 11 септември и срутването на кулите-близнаци в САЩ, терористичните атентати в Испания на 11 март 2004 г., катастрофалното земетресение и цунамито в Япония на 11 март тази година. 

Преди 100 години е регистрирано Голямото северно температурно колебание - на 11 ноември 1911 г.
Тогава в много американски градове били измерени рекордно високи температури следобед, а вечерта градусите спаднала от 24 градуса до минус 13 градуса.

Явлението било причинено от силен студен буреносен фронт, който разнесъл топлия влажен въздух и докарал арктически ветрове.