ГЕРБ тръгна към нова пенсионна реформа

Архив Варна

10-11-2011, 09:55

Снимка:

Кристина Баракова-Албу© ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Ако увеличат пенсиите, ще увеличат и пенсионната възраст

Мъглявите изказвания за вдигане на пенсионната възраст прераснаха в обещание за представяне на цял социален пакет.

В него почти сигурно евентуално увеличение на пенсиите ще бъде обвързано с увеличение на възрастта за пенсиониране, стана ясно от думите на финансовия министър Симеон Дянков в Министерския съвет вчера, цитиран днес от в. „Сега”.

"Не сме обсъждали такова нещо, нито увеличение на пенсионната възраст", заяви социалният министър Тотю Младенов. След като беше атакуван от КНСБ, в парламентарната социална комисия обаче той се оправда, че Европейската комисия препоръчва на всички страни в ЕС да ускорят реформите. Междувременно синдикатът излезе с остра позиция по намеренията и напомни, че Брюксел иска от нас "ефективна пенсионна възраст", което не означава непременно увеличението й.

"Единственото, което може да се постигне с подобни публични изяви, е в оставащото време до края на годината всички придобили права на пенсия да побързат да ги реализират", предупредиха от профсъюза.

Данните, цитирани от Дянков, се разминават с официалния статистически годишник на НОИ. Там е записано, че от всички новоотпуснати 98 000 пенсии 48 200 души са излезли от пазара на труда между 60 и 64 г. при пенсионна възраст от 60 г. за жените и 63 г. за мъжете. Над 64 г. са се пенсионирали малко над 7500 души. По данни, поискани от "Сега", пък от 2008 г. досега едва 29 000 души са отложили пенсионирането. В повечето случаи причината хората да работят над пенсионната възраст е, че не са изпълнили условията за изискуем стаж.

Вчера социалната комисия прие и бюджета на общественото осигуряване, и бюджета на държавата в частта му за социални разходи, естествено, с гласовете на ГЕРБ. В бюджета на ДОО все още няма внесена поправка от управляващите, че обезщетението за гледане на дете от 1 до 2 години ще скочи от 240 на 270 лв.