MOST: конкурс за съвременно изкуство – ще има 5 финалисти и един победител

Архив Пловдив

11-11-2011, 09:51

Автор:

Карина Димитрова

Всичко от Автора

Той предоставя нови възможности за творчески изяви и професионална реализация на локално и международно ниво

MOST: конкурс за българско съвременно изкуство e ориентиран изцяло в подкрепа на български автори.

Той предоставя нови възможности за творчески изяви и професионална реализация на локално и международно ниво. На оценените ще бъде предложен професионален арт маркетинг, който да работи за правилното им позициониране на българския и на световния арт пазар. Вярваме, че изкуството не е точна наука, но арт мениджмънтът често играе ключова роля за превръщането на един артист в световен феномен, казва президентът на Галерията за модерно изкуство Деница Атанасова-Гергова.

Инициативата се спонсорира от Галерията за модерно изкуство, VIVACOM и Alpha Bank. Членове на журито са президентът на Галерията за модерно изкуство Деница Атанасова- Гергова , Ирина Мутафчиева - директор на Националната галерия за чуждестранно изкуство; Валери Стефанов – председател на Съюза на колекционерите в България; Любен Генов - председател на Съюза на българските художници; проф. Свилен Стефанов – зам.ректор на Националната художествена академия, катедра ‘’Съвременно изкуство’’.

Сред селекционерите са и световнопризнати имена като Диана Пикасо – изкуствовед; Геза фон Хабсбург – изкуствовед и куратор; сър Питър Блейк – британски поп арт художник. Този конкурс не завършва просто с една награда. Той ще се превърне в отправна точка за много артисти, защото след обявяването на селекцията и финалистите пред тях се откриват много сериозни перспективи. Смятам, че това е, от което българските творци и пазара на съвременно българско изкуство има нужда, добавя Деница Атанасова–Гергова. Документи за конкурса се подават онлайн на адрес: most@modernartgallery-bg.com