Срам! Софиянци ни бършат праха в музея

Архив Пловдив

14-11-2011, 17:55

Автор:

Карина Димитрова

Всичко от Автора

Инициативата била на мобилен оператор, а поводът „Ден на доброволчеството”.

 

11 софиянци са чистили Регионалния музей през уикенда. Момичетата бърсали прах и чистили стъклените похлупаци на витрините в зала „Съединение”. Момчетата подреждали северното крило на сградата, където тече ремонт от няколко години. Ако това не е срамно, значи е глупаво. Инициативата била на мобилен оператор, а поводът „Ден на доброволчеството”. Организатор - фондация „Помощ за благотворителността в България”.

И затова се публикува специално прессъобщение от Регионален исторически музей. То гласи: Софийските доброволци пристигнаха в Пловдив със собствен транспорт и жертваха един от своите почивни дни напълно безвъзмездно. Помощта им беше използвана в сградата, построена за Областното събрание (парламент) на Източна Румелия, която днес е дом на музейната експозиция „Съединение на България 1885 година”. Момичетата свършиха по-прецизната работа, като изчистиха стъклените похлупаци на музейните витрини и забърсаха прахта в зала „Съединение”.

Момчетата се захванаха с тежкия физически труд и
подредиха северното крило на обекта, което от няколко години е затворено
за ремонт и реконструкция. Доброволците ни очароваха със своите
ентусиазъм, трудолюбие, позитивизъм и любознателност. Чашата чай,
книгите подаръци и специализираната беседа бяха възможно най-скромното
олицетворение на нашата признателност.

Регионален исторически музей –
Пловдив иска да изкаже още веднъж своята благодарност на г-жа Ива
Янкулова от фондация „Помощ за благотворителността в България” и всички, които се включиха в инициативата. Сигурни сме, че
заедно ще случим още много ползотворни събития и вече очакваме с
нетърпение провеждането на следващия национален „Ден на доброволчеството”!


Срамът е най-малкото, което усещам, четейки тези редове. Чудя се защо тези доброволци не запретнат ръкави и не изчистят и хората, че и улиците. Така подобаващо ще отбележат деня на доброволчеството!