Албахари представя „Кравата е самотно животно” в Пловдив

Архив Пловдив

15-11-2011, 08:17

Автор:

Карина Димитрова

Всичко от Автора

Давид Албахари гостува в България по покана на издателска къща „Жанет 45” на 15 ноември в Пловдив

Сърбинът Давид Албахари гостува в България по покана на издателска къща „Жанет 45” на 15 ноември в Пловдив. От 18.30 ч. в залата на Театър „Хенд“ на бул. Руски 18 той ще представи новия си сборник ”Кравата е самотно животно”.

Преводът е на Русанка Ляпова, оформление Ина Бъчварова. “Албахари трябва да бъде „съхраняван“ на полицата с бъдещи Нобелови лауреати. Сърбинът е един от великите писатели на този свят и ние не го знаем, или поне не достатъчно, казва световната критика. „Кравата е самотно животно” е представителна подборка от публикуваното от Давид Албахари в жанра на микроразказа, направена през 2011 г. от самия автор.

Една трета от текстовете са непубликувани досега, а останалите са взети от издаваните му на сръбски език книги. Специално за българското издание те са придружени от предговор и две малки есета за краткия разказ. Творчеството на Давид Албахари е разделено поравно между кратката и дългата проза, но на български Албахари е известен главно с романите: „Стръв”, „Пиявиците” и „Лудвиг”. „Не вярвам в праволинейните разкази. Животът не се случва така. Животът върви в няколко посоки; точно това правя и в разказите си.“, казва Давид Албахари.