Празнуваме деня на християнското семейство

Архив Пловдив

21-11-2011, 08:26

Автор:

Карина Димитрова

Всичко от Автора

Православните семейства се събират заедно

Въведение Богородично на 21 ноември всяка година се празнува като ден на християнското семейство и християнската младеж. Православните семейства се събират заедно, приготвят вкусотии и лакомства за децата. 21 ноември е един от големите вселенски празници.

На този ден Църквата празнува деня, когато невръстната Мария на три години била въведена в Йерусалимския храм. Защото тя още преди да се роди е обречена на Бога от родителите си Йоаким и Анна. Предават я на Йосиф от Давидовия род, който да се грижи и бди над нея. Защо точно този ден е обявен за Ден на християнското семейство? Посвещението изтъква какво е и какво трябва да бъде християнското семейство. То е школа за здрави семейни добродетели – на чиста любов, съпружеска вярност, мир, трудолюбие, целомъдрие и пр.

То е домашна църква, в която се служи Богу, възнасят се молитви и се слави Божието име. Тук, в християнския дом, гори кандилото на вярата и благочестието, казват свещениците и сравняват християнското семейство с Ноев ковчег в потопа на живота. В чест на празника Пловдивски митрополит Николай ще отслужи света литургия в катедрален храм „Успение Богородично” на 21 ноември от 9 ч.